Sverige och Pisa

Utlandsfödda elever sämst i klassen

Publicerad 14 augusti 2014 kl 16.24

Inrikes. Elever med utomeuropeisk bakgrund gör betydligt sämre ifrån sig i skolan än alla andra – trots att de blir positivt särbehandlade i betygsättningen. Detta kan på sikt få katastrofala följder för det svenska samhället, skriver Forskning och Framsteg.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt SCB:s rapport Integration – en beskrivning av läget i Sverige från december 2013 har utrikes födda elever klart sämre meritvärde än de svenska, och allra sämst går det för pojkar från Afrika.

Mer än var tredje utländskt född elev, jämförd med 9 procent av de svenskfödda, har heller inte godkänt i engelska, matematik och svenska, vilket innebär att de saknar gymnasiebehörighet efter högstadiet.

Bland de elever som är födda i Afrika når endast hälften gymnasiebehörighet och även bland de afrikaner som bott i Sverige i över tio år är siffran hög, 26 procent.

Enligt Forskning och Framsteg är det svårt att förklara detta förhållande med att utländska elever skulle diskrimineras i betygsättningen. Forskning från Uppsala universitet visar nämligen att det snarare är de svenska eleverna som diskrimineras: Jämför man betygen med resultaten på nationella prov så blir de utlandsfödda eleverna i genomsnitt mer generöst betygsatta än de förtjänar.

Den senaste Pisa-rapporten visade att Sverige är ett av de länder i Europa där kunskapsskillnaden mellan infödda och utlandsfödda är som allra störst. Och gapet fortsätter att vidgas – av den enkla anledningen att invandringen från de lågpresterande regionerna, Afrika och Mellanöstern, bara fortsätter att öka.

I takt med att invandringen från dessa länder fortsätter kommer gruppen med elever som inte når gymnasiebehörighet bara fortsätta att växa. Många av dem kommer att få stora svårigheter med att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden och istället fastna i ett bidragsberoende.

– På lång sikt är detta ett utomordentligt allvarligt samhällsproblem, säger Jan-Eric Gustafsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, till Forskning och Framsteg.


Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0