IS-uzbeker åtalas för planerat terrordåd: Hade hundratals kilo kemikalier, bajonetter, gasmasker, stridsselar

Publicerad 27 december 2018 kl 16.20

Inrikes. Sex uzbeker med kopplingar till Islamiska staten, IS, åtalas idag misstänkta för olika terrorelaterade brott. Minst en av de åtalade männen ska ha haft kontakt med Rakhmat Akilov. Tre av dem planerade enligt åtalet ett stort terrordåd på svensk mark.
"Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige", skriver åklagarmyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Sex personer åtalas i dag vid Solna tingsrätt för förberedelse till terroristbrott och brott mot finansieringslagen.

Det handlar om de personer som greps i Strömsund och Stockholmsområdet tidigare i år misstänkta för terrorbrott.

Åtalet för tre av de åtalade avser förberedelse till terroristbrott bestående i misstankar om att de tre personerna har skaffat och förvarat stora mängder kemikalier och annan utrustning i avsikt att bland annat "döda och skada andra människor".

Vid husrannsakningar ska runt 800 kilo väldigt farliga kemikalier ha beslagtagits. Polisen hittade också två stridsselar, fyra kommunikationsradioapparater med headset och andra tillbehör, en ryggsäck, en gasmask, en gasmaskväska, ett gasmaskfilter, ett hölster, ett par knäskydd, två bajonetter och fyra par stridshandskar.

"Föremålen i föregående stycke har varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel till brottet. Syftet med hanteringen har varit att genom mord, grov misshandel, grov skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse beröva andra livet, tillfoga andra svåra kroppsskador och framkalla fara för annans liv eller hälsa samt omfattande förstörelse av annans egendom", står det i stämningsansökan.

De kemikalier som hittats ska vara 560 kilo kalciumhypoklorit, fem liter väteperoxid, 100 kilo kaliumhydroxid och runt 100 liter 96-procentig svavelsyra.

"Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige", skriver åklagarmyndigheten.

"Fara för brottets fullbordan har inte varit ringa", står det också i stämningsansökan.

Alla sex åtalas även för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, finansieringslagen.

"Åtalen i den delen avser misstankar om att pengar som skickats från Sverige av de sex åtalade personerna till utländska mottagare, har gjorts tillgängliga för Islamiska Statens verksamhet utomlands", skriver åklagarmyndigheten.

Därutöver omfattar åtalet vissa relativt mindre allvarliga brott.

De misstänkta brotten har begåtts i Strömsund, Jämtland, och olika platser i Stockholmsområdet. Fem av de sex personerna är häktade.

Samtliga män är uzbeker mellan 30 och 46 år gamla. Fem är medborgare i Uzbekistan och en i Kirgizistan, båda muslimska länder.

Åklagaren, chefsåklagaren Per Lindqvist, vill inte ge några kommentarer till media före rättegången.

Alla åtalade förnekar samtliga terroristrelaterade brott.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Vetenskap

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0