V: Ge alla illegala invandrare samma sjukvård som svenskar

Publicerad 17 juli 2017 kl 13.05

Inrikes. Vänsterpartiet vill att alla illegala invandrare i Sverige ska få samma sjukvård som svenska medborgare. Det skriver partiet en debattartikel i GP.

Gilla artikeln på Facebook

Officiella siffror visar att det finns omkring 12.000 invandrare som håller sig undan svenska myndigheter eftersom de inte har rätt att vara i landet.

Enligt Migrationsverket kommer denna siffra under de närmaste åren troligen öka till 50.000.

Efter migrationsuppgörelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet 2011 har vuxna illegala invandrare i Sverige rätt till akut sjukvård och illegala barn samma vård som svenska barn. I en handfull landsting har illegala vuxna dessutom rätt till samma övrig vård som svenska medborgare.

Men nu vill Vänsterpartiet utöka detta, så att alla illegala invandrare i landet får rätt till precis samma vård som svenskar.

"Vi föreslår att asylsökande och papperslösa vuxna ges rätt till samma vård som alla andra i Sverige. Vi ser rätten till bästa möjliga hälsa som en mänsklig rättighet där det inte skall göras skillnad mellan människor", skriver partiet i sin debattartikel.

Enligt Vänsterpartiet grundar sig Hälso- och sjukvårdslagen på att alla människor, oavsett bakgrund, har rätt till vård efter behov.

Men vad skulle ett sådant regelverk egentligen innebära? Jo, att det blir lättare, inte svårare, att vistas illegalt i Sverige – samt att hela världen fick rätt till Sveriges sjukvård.

"Ett sådant ställningstagande innebär att man i praktiken är för att alla människor i världen ska få nyttja den svenska sjukvården, utan att betala vad den egentligen kostar", skriver journalisten Aleksandra Boscanin i en ledare.


Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Kultur

Mer islam i Bolibompa efter muslimskt s-krav. Barn ska lära sig om ramadan och eid.0