Coronavaccin

Vaccinet kanske bara skyddar i tre månader

Publicerad 4 januari 2021 kl 14.17

Inrikes. Det är en rimlig gissning att Modernas vaccin mot covid-19 skyddar bara i nio månader. Det säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet, till SVT. Men säkert vet man bara att det skyddar i tre till fyra månader.

Gilla artikeln på Facebook

Det är ännu oklart hur länge Modernas coronavaccin, som nu väntas bli godkänd av EU och skickas till Sverige inom två veckor, skyddar mot viruset.

Det kan räcka nio månader, eller bara tre månader.

– Modernas vaccin ger ett tydligt skydd i fyra månader, eller tre till fyra månader. Och det talar för minst sex till tolv månader, säger Matti Sällberg i SVT Morgonstudion.

Med detta menar han att man enligt studier vet att det fungerar i tre till fyra månader, men att det "ser ut" som att det skyddar längre.

Därmed kan det bli aktuellt med en ny massvaccinering vart och vartannat år, beroende på hur corona beter sig. Enligt Sällberg handlar det nämligen om ett lömskt virus.

Enligt vissa experter ger en genomgången infektion bättre skydd mot viruset än vaccin, då det senare bara skyddar mot det yttre spikeproteinet medan en infektion skyddar mot hela viruset.

Det yttre proteinet kan förändras genom mutationer, varför en mer heltäckande immunitet är bättre.

Att påstå att man får bättre skydd efter en vaccinering av de coronavaccin som nu finns jämfört med en besegrad infektion är som att påstå att jorden är platt. Det skriver cellbiologen Ann-Cathrin Engwall på Facebook och fortsätter:

"En naturlig immunitet efter en genomgången infektion däremot ger individen en bred T-cellsimmunitet mot hela viruset där man vet att det finns delar som knappt inte förändras alls på proteinivå vilket innebär att man har ett bättre skydd mot mutanter och närbesläktade coronavirus för lång tid framåt. Det betyder inte att man inte kan smittas men en eventuell infektion kommer vara mycket mild eller mer troligt asymtomatisk med de nyligen uppkomna mutanterna av viruset."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus