Researchgruppen & våldet
Researchgruppens frontman Martin Fredriksson och den brandbomb som polisen hittade utanför McDonalds i Linköping efter mordbranden där. En tejp av samma typ som använts till bomben hittades i Fredrikssons bostad. Infälld bild: Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen.

"Våld är så jävla roligt" – möt männen bakom Researchgruppen

Fria Tider granskar Expressens nya underleverantör

Publicerad 17 december 2013 kl 22.45

Granskning. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson beskriver Researchgruppen som ambitiösa journalister som han gärna samarbetar med. Men Fria Tiders granskning visar att gruppens frontfigurer – Martin Fredriksson, Mathias Wåg och Carl Tullgren – samtliga är kriminellt belastade extremister.
 "Men... Våld är ju kul", skriver Fredriksson under pseudonymen "1915" på Flashback.

Dela artikeln

När Expressen ville kartlägga invandringskritiska människor på nätet valde man att samarbeta med den så kallade Researchgruppen. I förra veckan hängde tidningen ut ett flertal privatpersoner som beskrevs som "näthatare" och "kvinnohatare". Uppgifterna kom från ett åsiktsregister med över 6 000 personer som Researchgruppen hade sammanställt åt Expressen.

Den drivande kraften i Researchgruppen är Martin Fredriksson, som är dömd för våldsbrott mot politiska meningsmotståndare och säger sig njuta av våld. Han har enligt egen uppgift varit aktiv inom terrornätverket AFA mellan 1999 och 2002, en organisation som han än idag vägrar att ta avstånd från. Flera av Fredrikssons kollegor inom Researchgruppen är även de vänsterextremister med ett brottsligt förflutet.

I media beskrivs Martin Fredriksson genomgående som "journalist" eller "researcher". Hans tid inom AFA nämns antingen inte alls eller i form av vaga antydningar, som att han varit aktiv i den "autonoma vänsterrörelsen".

Verkligheten är emellertid en annan. Fria Tiders granskning visar att Thomas Mattsson har betalat ett kriminellt nätverk för att åsiktsregistrera tusentals svenskar. Och de ytterst känsliga personuppgifter som åsiktsregistret innehåller har med stor sannolikhet hamnat hos AFA, som Researchgruppen har ett intimt samarbete med.

Hur blev det så här? För att förstå Researchgruppens väg in i det svenska medie­­etablissemanget måste vi backa bandet några år.

Den 15 december 2000 ödelades McDonalds i Linköping i en anlagd brand som orsakade skador för 14 miljoner kronor. Senare samma dag anhölls tre män, som alla var aktiva inom AFA och bosatta i Linköping. Några dagar senare häktades de alla, på sannolika skäl misstänkta för mordbrand.

En av de häktade var Martin Fredriksson.

Vid husrannsakan i Fredrikssons bostad påträffades en rulle silvertejp som enligt en analys vid Statens kriminaltekniska laboratorium var av exakt samma typ som tejpen på en molotovcocktail som polisen hittat vid den nedbrända McDonalds-restaurangen. Vid tillslaget i bostaden påträffades även skriftliga instruktioner om hur man tillverkar molotovcocktails. Polisen hittade också en lista över lokala politiker i Linköpings kommunfullmäktige. Listan innehöll politikernas namn, adresser, personnummer, samt fotografier.

– Ingen kommentar, svarade Fredriksson gång på gång när polisen frågade honom om silvertejpen och om vad han skulle ha sitt register över politiker till.

Men i en intervju med TV4 Ost den 29 augusti tidigare samma år hade Fredriksson varit mer talför. Han intervjuades som representant för vänstergrupperingar som legat bakom flera brott i Linköping, bland annat en husockupation, stenkastning och flera attentat riktade mot lokala politiker.

"Ett litet grillparty"
Ett av de allvarligaste attentaten var en mordbrand där socialdemokraten Lars-Erik Johnssons villa sattes i lågor med hjälp av en brandbomb. Enligt lokaltidningen Corren var både Johnsson och hans hustru nära att brinna inne.

På frågan om Linköpings politiker borde känna sig hotade, svarade Fredriksson att "det beror på".

– Vi ger oss inte på politiker personligt, förutom en incident kanske. Jag tycker väldigt synd om hans hustru som har en sådan man som är socialdemokrat och går i spetsen för privatiseringar. Han som inte ens kan hålla ett löfte i fem minuter, så jag skiter fullständigt i ett litet grillparty hemma hos honom, sade Fredriksson i intervjun.

Efter att ha suttit häktad i nästan två månader åtalades Fredriksson och de båda andra AFA-aktivisterna för mordbrand. Bland åklagarens bevisning fanns en skiss över McDonalds-restaurangen där det exakta stället där branden anlagts var särskilt markerat. Skissen hade påträffats vid husrannsakan hemma hos en av de tre männen.

Men när dom föll i målet frikändes alla tre. Domstolen fann bevisningen otillräcklig för en fällande dom, bland annat därför att det inte fanns någon teknisk bevisning som specifikt band någon av de tilltalade till brottsplatsen.

Senare samma år greps Fredriksson för brott mot knivlagen och dömdes för olaga innehav av farligt föremål på allmän plats.

"Jag ska döda dig"
Nästa gång Fredriksson begick brott var 2003. Då hade han överfallit en politisk meningsmotståndare och slagit honom i huvudet med ett järnrörsliknande föremål. Den misshandlade mannen blödde kraftigt, fick sys med sex stygn och drabbades av svårigheter med att gapa och tugga. År 2006 dömdes Fredriksson mot sitt nekande för misshandel till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

"Skulle inte tveka en sekund att spöa den där nassen igen idag om samma situation uppstod", skrev Fredriksson om misshandeln i ett inlägg på Researchgruppens twitterkonto den 24 januari i år.

I september 2008 greps Fredriksson en sen kväll på Högdalens tunnelbanestation i Stockholm. En man som ringt polisen uppgav att Fredriksson hade hotat honom genom att vråla "jag ska döda dig".

Väktare som kom till platsen såg hur Fredriksson försökte göra sig av med en expander­batong genom att kasta ned den på järnvägsrälsen. De omhändertog Fredriksson och belade honom med handfängsel. Hans batong togs i beslag och i februari 2009 dömdes han återigen för olovligt innehav av farligt föremål på allmän plats.

Fredriksson har konsekvent vägrat att ta avstånd från AFA, eller från våld överhuvudtaget.

På diskussionsforumet Flashback, där han har skrivit ett flertal inlägg under användarnamnet "1915", förklarar han att han inte "ångrar ett skit". När en annan användare anklagar honom för att ha drivit en hemsida med rubriken "Våld är kul", svarar han "Men... Våld är ju kul". Enligt vad han uppger på Flashback var det först långt efter tiden i AFA som han lärde sig att "tycka om våldet i sig, för att det är så jävla roligt".

Om sin tid i AFA säger han att han "lärt sig så mycket".

Hela Sverige registrerat
Fredriksson skulle få användning för de kunskaper han förvärvat under sin tid i AFA när han anställdes av medieprofilen och mångmiljonären Robert Aschberg för att arbeta med bolaget Piscatus, som bildades 2010.

Piscatus affärsidé är att inhämta ett mycket stort antal beslut, domar och andra dokument från svenska myndigheter och göra dem elektroniskt sökbara med hjälp av så kallad OCR-teknik. Enligt bolagets hemsida har det "alla domstolar och åklagarkammare" och "hundratals myndigheter, kommuner, landsting och kyrkor under bevakning".

Alla svenskar som någonsin haft en myndighetskontakt får räkna med att förekomma i Martin Fredrikssons register, som är mer omfattande än något liknande som förekommit i Sveriges historia.

Piscatus marknadsför sig som ett konsultbolag som tillhandahåller en "researchdatabas" till betalande kunder. Men Fredriksson har även funnit andra användningsområden för bolagets databas.

"Minst en träff varje dag i Piscatus. Tips om folk att misshandla. Jag vet så JÄVLA många men tror det är bäst att låta bli...", skrev Fredriksson på sitt numera stängda twitterkonto "nittonfemton" den 22 februari 2012.

Informationen i Piscatus databas är inte heller förbehållen bolagets kunder. Från Researchgruppens twitterkonto sprider någon, sannolikt Fredriksson, regelbundet uppgifter om namngivna människor som dyker upp i Piscatus databas.

"Plöjer dagens domar. Skrattar gott åt att den 83-årige gubbjäveln och konsthandlaren [fullständigt namn] åtalas för [brott]."

Så lyder ett av det mycket stora antal twittermeddelanden med integritetskränkande uppgifter hämtade ur Piscatus databas som Researchgruppen skickat de senaste månaderna.

Skribenterna på Researchgruppens twitterkonto roar sig ofta med att konfrontera andra användare med uppgifter om brottslighet som de fått tillgång till genom Piscatus.

"Och att utnyttja prostituerade, är det ett uttryck för förtryck [fullständigt namn]?" skrev Researchgruppen tidigare i år till en välkänd frilansskribent och författare som därefter valde att ta bort sitt konto från Twitter.

Kriminellt vänsternätverk
Researchgruppen har tillgång till den mycket omfattande samling känsliga personuppgifter som Piscatus sammanställt. Genom sitt samarbete med Expressen har Researchgruppen även fått möjlighet att, mot betalning, arbeta i närmare ett år med att identifiera och åsiktsregistrera tusentals privatpersoner som skrivit invandringskritiska kommentarer på nätet.

En annan framträdande person inom Researchgruppen, Mathias Wåg, är även han dömd för brott och har en lång bakgrund inom AFA. Liksom Fredriksson vägrar han konsekvent att ta avstånd från AFA och från våld som politisk metod.

Researchgruppen driver sin verksamhet i form av en ekonomisk förening som heter Seppuku Media, som står som ägare till gruppens sajt Research.nu. I föreningens styrelse sitter Fredriksson, Wåg och Ayman Osman.

Ayman Osman är precis som de båda andra styrelsemedlemmarna dömd för brott. Han har dömts för fyra olika stölder, två misslyckade försök till stölder, samt för två fall av försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel. Senast han lagfördes för brott var 2009 då han dömdes till sex månaders fängelse för att ha sålt narkotika.

Researchgruppens yngre förmåga Carl Tullgren, 27, har redan hunnit göra sig skyldig till ett flertal våldsbrott. I december 2007 slog han tre personer blodiga på en examensfest på Smålands nation i Lund. Vittnen berättade i rätten om hur Tullgren plötsligt blev extremt våldsam när de försökte hindra honom från att stjäla en flaska vodka. Han använde sig av sina nycklar som ett slags knogjärn, med vilket han rev upp blödande sår i offrens ansikten och huvuden.

I februari 2008 var det dags igen. Carl Tullgren befann sig tillsammans med ett kompisgäng på Mölleplatsen i Malmö när en ung man kom fram till honom och bad att få veta varför Tullgren hade stulit hans öl. Tullgren svarade med att först hälla ölen över mannen för att därefter koppla ett grepp om hans huvud och överösa honom med knytnävsslag mot ansiktet. Den misshandlade mannen hade blod över hela ansiktet och över sina kläder.

Så sent som i onsdags förra veckan, samma dag som Sydsvenskan publicerade en inställsam intervju med Tullgren, dömdes han för försök till våld mot tjänsteman och bedrägligt beteende. Enligt domen hade han gjort ett misslyckat försök att misshandla en taxichaufför med ett knogjärns­liknande föremål och därefter smita från taxinotan.

Tullgren är dömd för misshandel vid två tillfällen samt för försök till våld mot tjänsteman och bedrägligt beteende vid ett. I samtliga fall dömdes han mot sitt nekande efter att hans olika förklaringar underkänts av rätten.

Samarbetar med AFA
Att en av landets största tidningar har betalat kriminella extremister för att upprätta ett åsiktsregister torde i sig vara en händelse som saknar motstycke i svensk presshistoria. Men att Researchgruppen öppet samarbetar med vänsterextrema terrororganisationer som AFA gör saken än mer allvarlig.

"Med AFA har vi redan en bra kontakt. Vi ringer varandra om det är ngt. Och AFA är bra på att skaffa egen info, där behöver vi sällan ge hjälp", skriver Wåg under signaturen "guldfiske" i ett inlägg på forumet Socialism.nu.

Martin Fredriksson säger själv att han har mycket goda kontakter inom vad han beskriver som den "autonoma rörelsen". I början av juli 2009 var han, enligt vad han själv skrivit på Twitter och på sin blogg, på fest med Revolutionära Fronten – ett vänsterextremt terrornätverk som polisen nyligen gjorde ett stort tillslag mot.

Expressen har följaktligen, genom att finansiera Researchgruppens åsiktsregistrering, försett AFA – som tidningens egen reporter Niklas Svensson har beskrivit som "det närmaste vi kommer en svensk terrorgrupp" – med namn och adresser till tusentals meningsmotståndare.

Såvitt känt har människorna i Researchgruppens och Expressens åsiktsregister hittills bara fått hembesök av kvällstidningens reportrar. Men risken för att de registrerade personerna kommer att utsättas för våld av terrororganisationer som AFA och Revolutionära Fronten kan vara påtaglig.

Sådana funderingar är emellertid ingenting som håller Expressens chefredaktör Thomas Mattsson vaken om nätterna.

– Jag har inga problem med att de här människorna tar avstånd från dem som är rasister, säger han till radioprogrammet Medierna om sina samarbetspartners i Researchgruppen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.