Knivmannen på DN
Knivmannen Jacques Wallner är nu redaktör på DN. (LÄSARBILD.)

Dödade svensk – fick toppjobb på DN

Publicerad 24 februari 2012 kl 23.07

Media.Vänsterextremisten Jacques Wallner dödade en man med fem knivhugg eftersom han ansåg att mannen var rasist. För detta dömdes Wallner, efter att ha fått stort stöd i media, för "vållande till annans död" och släpptes efter nio månader. Något år senare satt han i TV-soffan hos Robert Aschberg och idag är han redaktör på DN.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den nationalistiska tidningen Nationell Idag som rullat upp historien om syndikalisten Jacques Wallner, som i mars 1982 hamnade i ett gräl med 21-årige Magnus Nordenmark på Berns salonger i Stockholm.

När Nordemark stod utanför och väntade på en taxi angreps han av Wallner, som högg ihjäl honom med fem knivhugg för att "lära honom en läxa".

– Nu sticker vi grabbar! hördes Wallner ropa till sina vänsterextrema vänner när han hade dödat 21-åringen.

Efter dådet lanserades en medial kampanj för att utmåla Nordenmark som skinnskalle och nynazist. I Aftonbladet intervjuades Wallners vänner som oemotsagda fick lägga ut texten. Tidningen påstod vidare att Jacques Wallner hade varit tvungen att agera i "extremt nödvärn".

I hovrätten slapp Wallner sedan undan att fällas för dråp, som åklagaren yrkade på och som två av de lagfarna domarna ville döma honom till. Med stöd av de politiskt tillsatta nämndemännen från Socialdemokraterna och Centerpartiet fick han istället 18 månaders fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. En dom som enligt NI framstår som "påfallande orimlig om man granskar förundersökningen".

Eftersom Wallner redan suttit häktad i nio månader släpptes han omedelbart efter rättegången på fri fot igen, på grund av regeln om så kallad halvtidsfrigivning.

Jacques Wallner kunde därefter återvända till sitt syndikalistiska engagemang. Några år senare satt han som bisittare i TV med sin nära vän, den då öppet kommunistiske mångmiljonären Robert Aschberg.

"På häktet började Wallner, som då var lokförarelev, istället utbilda sig till journalist. Väl färdig med utbildningen gjorde han snabbt karriär i massmedia med hjälp av vänner som rörde sig i samma vänsterkretsar som han själv", skriver NI i sin granskning.

Wallner arbetade först på TT och fick 1991 sin första tjänst på DN. Idag är han redaktör för DN Motor.

Enligt NI har Jacques Wallner inte velat svara på frågor. Inte heller DN-redaktören som anställde honom, Christina Jutterström, uppger sig kunna svara på frågor just nu på grund av lunginflammation.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0