Knivmannen på DN
Knivmannen Jacques Wallner är nu redaktör på DN. (LÄSARBILD.)

Dödade svensk – fick toppjobb på DN

Publicerad 24 februari 2012 kl 23.07

Media.Vänsterextremisten Jacques Wallner dödade en man med fem knivhugg eftersom han ansåg att mannen var rasist. För detta dömdes Wallner, efter att ha fått stort stöd i media, för "vållande till annans död" och släpptes efter nio månader. Något år senare satt han i TV-soffan hos Robert Aschberg och idag är han redaktör på DN.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den nationalistiska tidningen Nationell Idag som rullat upp historien om syndikalisten Jacques Wallner, som i mars 1982 hamnade i ett gräl med 21-årige Magnus Nordenmark på Berns salonger i Stockholm.

När Nordemark stod utanför och väntade på en taxi angreps han av Wallner, som högg ihjäl honom med fem knivhugg för att "lära honom en läxa".

– Nu sticker vi grabbar! hördes Wallner ropa till sina vänsterextrema vänner när han hade dödat 21-åringen.

Efter dådet lanserades en medial kampanj för att utmåla Nordenmark som skinnskalle och nynazist. I Aftonbladet intervjuades Wallners vänner som oemotsagda fick lägga ut texten. Tidningen påstod vidare att Jacques Wallner hade varit tvungen att agera i "extremt nödvärn".

I hovrätten slapp Wallner sedan undan att fällas för dråp, som åklagaren yrkade på och som två av de lagfarna domarna ville döma honom till. Med stöd av de politiskt tillsatta nämndemännen från Socialdemokraterna och Centerpartiet fick han istället 18 månaders fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. En dom som enligt NI framstår som "påfallande orimlig om man granskar förundersökningen".

Eftersom Wallner redan suttit häktad i nio månader släpptes han omedelbart efter rättegången på fri fot igen, på grund av regeln om så kallad halvtidsfrigivning.

Jacques Wallner kunde därefter återvända till sitt syndikalistiska engagemang. Några år senare satt han som bisittare i TV med sin nära vän, den då öppet kommunistiske mångmiljonären Robert Aschberg.

"På häktet började Wallner, som då var lokförarelev, istället utbilda sig till journalist. Väl färdig med utbildningen gjorde han snabbt karriär i massmedia med hjälp av vänner som rörde sig i samma vänsterkretsar som han själv", skriver NI i sin granskning.

Wallner arbetade först på TT och fick 1991 sin första tjänst på DN. Idag är han redaktör för DN Motor.

Enligt NI har Jacques Wallner inte velat svara på frågor. Inte heller DN-redaktören som anställde honom, Christina Jutterström, uppger sig kunna svara på frågor just nu på grund av lunginflammation.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus