Knivmannen på DN
Knivmannen Jacques Wallner är nu redaktör på DN. (LÄSARBILD.)

Dödade svensk – fick toppjobb på DN

Publicerad 24 februari 2012 kl 23.07

Media.Vänsterextremisten Jacques Wallner dödade en man med fem knivhugg eftersom han ansåg att mannen var rasist. För detta dömdes Wallner, efter att ha fått stort stöd i media, för "vållande till annans död" och släpptes efter nio månader. Något år senare satt han i TV-soffan hos Robert Aschberg och idag är han redaktör på DN.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den nationalistiska tidningen Nationell Idag som rullat upp historien om syndikalisten Jacques Wallner, som i mars 1982 hamnade i ett gräl med 21-årige Magnus Nordenmark på Berns salonger i Stockholm.

När Nordemark stod utanför och väntade på en taxi angreps han av Wallner, som högg ihjäl honom med fem knivhugg för att "lära honom en läxa".

– Nu sticker vi grabbar! hördes Wallner ropa till sina vänsterextrema vänner när han hade dödat 21-åringen.

Efter dådet lanserades en medial kampanj för att utmåla Nordenmark som skinnskalle och nynazist. I Aftonbladet intervjuades Wallners vänner som oemotsagda fick lägga ut texten. Tidningen påstod vidare att Jacques Wallner hade varit tvungen att agera i "extremt nödvärn".

I hovrätten slapp Wallner sedan undan att fällas för dråp, som åklagaren yrkade på och som två av de lagfarna domarna ville döma honom till. Med stöd av de politiskt tillsatta nämndemännen från Socialdemokraterna och Centerpartiet fick han istället 18 månaders fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. En dom som enligt NI framstår som "påfallande orimlig om man granskar förundersökningen".

Eftersom Wallner redan suttit häktad i nio månader släpptes han omedelbart efter rättegången på fri fot igen, på grund av regeln om så kallad halvtidsfrigivning.

Jacques Wallner kunde därefter återvända till sitt syndikalistiska engagemang. Några år senare satt han som bisittare i TV med sin nära vän, den då öppet kommunistiske mångmiljonären Robert Aschberg.

"På häktet började Wallner, som då var lokförarelev, istället utbilda sig till journalist. Väl färdig med utbildningen gjorde han snabbt karriär i massmedia med hjälp av vänner som rörde sig i samma vänsterkretsar som han själv", skriver NI i sin granskning.

Wallner arbetade först på TT och fick 1991 sin första tjänst på DN. Idag är han redaktör för DN Motor.

Enligt NI har Jacques Wallner inte velat svara på frågor. Inte heller DN-redaktören som anställde honom, Christina Jutterström, uppger sig kunna svara på frågor just nu på grund av lunginflammation.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Media

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0