Expos Bilan Osman.

Vänsterextrema Expo får höjt bidrag

Publicerad 16 december 2020 kl 11.56

Du betalar. Vänsterextrema Expo ser sitt statliga bidrag öka och får 700.000 skattekronor i "produktionsstöd till kulturtidskrifter" för år 2021.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan många år får Expo bidrag från Statens kulturråd avsett för kulturtidskrifter – trots att den vänsterextrema publikationen inte är någon kulturtidskrift.

År 2013 avslöjade Fria Tider att Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg delade ut bidraget till Expo samtidigt som hon själv satt som styrelseledamot i den vänsterextrema stiftelsen.

Bidraget till Expo har successivt ökat under åren, och landar i år på 700.000 kronor. För år 2020 fick Expo 600.000 kronor i stöd, och för 2019 var beloppet 575.000 kronor.

Tidningen Brand är en annan publikation som tilldelas produktionsstöd till kulturtidskrifter, trots att det inte heller är någon kulturtidskrift utan en renodlat vänsterextrem tidning.

Kerstin Brunnberg hävdade på sin tid som ordförande för Kulturrådets att "gränsen mellan kultur- och samhällsfrågor är svår att dra". Hon tyckte att hennes egen tidning Expo skulle få den egna myndighetens bidrag eftersom den vänsterextrema tidskriften skriver om "alla människors lika värde" och liknande.

Totalt 82 tidskrifter delar på 25 miljoner skattekronor när produktionsstödet för 2021 fördelas. 50 av tidskrifterna får ett högre stöd än innevarande år.

– Vi har i år haft möjlighet att ge ett utökat stöd till kulturtidskrifterna generellt, vilket känns mycket glädjande. Vi vet att pengarna är välbehövliga och hoppas att de kommer stärka tidskrifterna trots det pressade läget inom kulturlivet, säger Jan Kärrö, handläggare på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0