Blodbadet i Vetlanda
Tamim Sultani.

Vetlanda-terroristen nekades asyl i Norge – stack till Sverige och uppgav sig vara 11 år yngre

Publicerad 19 maj 2021 kl 20.50

Inrikes. Tamim Sultani, som står åtalad för sju mordförsök i Vetlanda, uppger sig vara 22 år och född 1999. Men nu kommer det fram att han tidigare sökt asyl i Norge med ett afghanskt pass som visade att han var född 1988. Enligt reglerna borde han över huvud taget inte ha fått söka asyl i Sverige.

Dela artikeln

Enligt Dagens Nyheter sökte Tamim Sultani redan under asylkaoset hösten 2015 asyl i Norge.

Vid sin ansökan visade han ett afghanskt pass där framgick att han var född 1988. Passet innehöll också ett visum till Ryssland samt olika stämplar, enligt ett dokument som DN fått tag på.

Efter att ha nekats asyl i Norge sökte Sultani lyckan i grannlandet Sverige istället – och nu uppgav han sig vara född 1999. Han påstod att det pass han hade uppvisat i Norge inte stämde.

Denna gång blev det succé och svenska Migrationsverket beviljade afghanen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som sedan har förlängts.

Både Norge och Sverige är anslutna till Dublinförordningen, enligt vilken man ska söka asyl i det första säkra land man kommer till. Trots det kunde Tamim Sultani alltså få asyl i Sverige efter att ha nekats asyl i Norge.

"Enligt beslut skulle [afghanen] i enlighet med Dublinförordningen överföras till Norge men så skedde inte", står det i ett dokument som DN har läst.

Migrationsverkets presstjänst bekräftar för DN att det inte fattades något beslut om överföring enligt Dublinförordningen. I övrigt hänvisar myndigheten till att sekretess gäller i enskilda fall.


Ekonominyheter

SBAB sänker samtliga bolåneräntor

Beskedet.. "Vi är inne i en period med sjunkande räntor."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.