Blodbadet i Vetlanda
Tamim Sultani.

"Hans direkta avsikt var att döda"

Publicerad 12 oktober 2021 kl 13.37

Inrikes. Göta hovrätt meddelade idag sin dom mot Tamim Sultani, som i tingsrätten dömdes för sju fall av försök till mord i Vetlanda i mars i år. Även hovrätten dömer Sultani för försök till mord i sju fall och påföljden bestäms till fängelse på livstid. Till skillnad från tingsrätten har hovrätten kommit fram till att det är bevisat att afghanens direkta avsikt var att döda sina offer.

Gilla artikeln på Facebook

Vid huvudförhandlingen i hovrätten ifrågasatte inte Tamim Sultani att det var han som hade angripit de sju målsägandena med kniv och orsakat de skador som åklagaren påstått.

Afghanen ville främst att hovrätten skulle pröva om det hade funnits en konkret risk för att en av målsägandena hade kunnat dö till följd av knivvåldet. Sultani menade också att han inte hade haft uppsåt att döda. Han ville också att hovrätten skulle döma honom till ett kortare tidsbestämt straff i stället för livstids fängelse.

Hovrätten instämmer dock i tingsrättens bedömning att det har funnit en konkret fara för brottens fullbordan, alltså för att var och en av målsägandena skulle dö.

– När det gäller mannens uppsåt har hovrätten, till skillnad från tingsrätten, kommit fram till att det är bevisat att mannen hade så kallat avsiktsuppsåt till brotten, det vill säga att hans direkta avsikt var att döda målsägandena, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i ett uttalande.

Mannen ska alltså dömas för försök till mord i sju fall.

– När det gäller påföljden är straffvärdet för vart och ett av brotten högre än vad tingsrätten kommit fram till och anledningen till detta är att mannen agerade med avsiktsuppsåt och att det finns försvårande omständigheter, fortsätter Linda Hallstedt.

Även hovrätten kommer fram till att straffvärdet för de sju mordförsöken som mannen döms för motsvarar fängelse på livstid. Hovrätten fastställer även tingsrättens beslut att mannen ska utvisas och att han ska betala skadestånd till var och en av de sju målsägandena. Hovrätten är enig.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Utropspriset för Jerzy Sarneckis lyxvilla: 29 miljoner

Dags för miljöombyte för 74-årige vänsterprofilen. "Fantastiska villan" på Lidingö har "svävande trappa" och stor pool.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0