Blodbadet i Vetlanda
Tamim Sultani sköts i benet vid gripandet.

Terrormotivet i Vetlanda: "Någon kränkte Allah"

Publicerad 15 maj 2021 kl 10.23

Inrikes. När Vetlandaterroristen Tamim Sultani åtalades i Eksjö tingsrätt på fredagen stod det klart att åklagaren inte väckt åtal för brott med terrormotiv. Men av uppgifter i förundersökningen som Samnytt publicerar framgår att mannens agerande berodde på att han dyrkar Allah.

Gilla artikeln på Facebook

Sju personer skadades när Tamim Sultani, 22, knivhögg dem i centrala Vetlanda den 3 mars.

Redan av tidiga vittnesuppgifter framkom att Sultani skrek ”Allahu akbar” under själva händelsen. Och i ett senare polisförhör, som Samnytt publicerar, framgår följande:

"Han berättar vidare att han vid något tillfälle befann sig vid Stadshuset och det kom en man som vanhedrade Gud. Tamim säger att den här personen provocerade honom genom att säga att det fanns ingen Gud. Tamim förklarade att han är muslim och han tror på Gud och han ber till sin Gud varje minut och varje sekund".

Förhörsuppteckningarna fortsätter med att Sultani säger att personen "förolämpade" honom genom att förneka att Gud fanns, och att han därför gick hem och hämtade en kökskniv.

"Sen gick jag mot hemmet och det var då som jag gick och tog i kniven och det var den här personen som förolämpade mig som som, jag tog kniven, jag tog tag i kniven för att gå mot den person som, den person som hade förolämpat mig".

Varför Sultani knivhögg så många andra svenskar är oklart, och åklagaren har inte åtalat honom för brott med terrormotiv. Av förundersökningen framgår dock även att en koran hittades hemma hos mannen, enligt Samnytt.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0