Blodbadet i Vetlanda
Tamim Sultani.

Livstids fängelse för Vetlanda-afghanen

Publicerad 14 juli 2021 kl 15.40

Inrikes. Afghanen Tamim Sultani döms nu till sju fall av mordförsök efter knivattackerna i Vetlanda den 3 mars i år. Påföljden bestäms till fängelse på livstid. Tingsrätten har också beslutat att den Sultani ska utvisas och att han ska betala skadestånd.

Dela artikeln

Bevisningen utgjordes till stor del av rättsintyg avseende offrens skador, analyser av blodbesudlingar på den beslagtagna kniven, GPS-positioneringar i afghanens telefon, larmsamtal och utdrag från övervakningskameror, men också av förhör med alla målsägandena.

Efter att ha prövat bevisningen har tingsrätten kommit fram till att det är bevisat att Tamim Sultani har angripit målsägandena med kniv och orsakat de skador som åklagaren har påstått.

Tingsrätten har bedömt att det har funnits en konkret fara för brottens fullbordan, det vill säga fara för att var och en av målsägandena skulle dö.

När det gäller Sultanis uppsåt har tingsrätten kommit fram till att det är visat att gärningsmannen hade så kallat likgiltighetsuppsåt till brotten och att han därför ska dömas för försök till mord i sju fall.

Afghanen berättade vid huvudförhandlingen om tre av angreppen, men mindes inte övriga angrepp. Han sa också att han inte ifrågasatte det som målsägandena berättade om händelseförloppet, utan att han accepterade det.

Sultani var också åtalad för ett ringa narkotikabrott, som han hade erkänt och som han också döms för.

Han ar genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. I det rättspsykiatriska utlåtandet har bedömningen gjorts att Sultani inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han vid tiden för undersökningen inte hade en allvarlig psykisk störning och att det därmed inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten konstaterar att det inte finns skäl att göra någon annan bedömning av afghanens psykiska tillstånd än den som har gjorts i det rättspsykiatriska utlåtandet. Det innebär att han inte ska särbehandlas i påföljdshänseende.

Vidare konstaterar tingsrätten att vart och ett av mordförsöken har ett mycket högt straffvärde och kommer fram till att det sammanlagda straffvärdet för den samlade brottslighet som mannen döms för motsvarar fängelse på livstid. Tingsrätten beslutar i domen också om utvisning, som inte är begränsad i tiden.

Tamim Sultani ska betala 125.000 kronor i skadestånd till vart och en av offren.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset i höst.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0