Tortyrnatten på kyrkogården
Expressens kritiserade artikel och den misstänkte 21-åringen (till höger).

"Vidrigt": Expressen får kritik för "snyftartikel" om kyrkogårdsrånarna

Publicerad 27 september 2020 kl 18.57

Media. Expressen har publicerat en artikel om de två invandrare som misstänks för att ha torterat och våldtagit ett par pojkar under en hel natt på en kyrkogård i Solna. Nu anklagas vänstertidningen för att ha skrivit ett rent "snyftreportage" om hur synd det är om gärningsmännen.
"Ett vidrigt hovreportage", skriver riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Gilla artikeln på Facebook

De bestialiska tortyrvåldtäkterna i Solna har väckt stor avsky i hela Sverige.

Av allt att döma valde förövarna, en 18-årig arab och en 21-åring från Syrien, ut sina offer slumpmässigt och torterade dem hela natten på en kyrkogård som en form av tidsfördriv.

Expressen publicerade i veckan en artikel med rubriken "Unga männen – så levde de innan våldtäktsrånet" i vilken tidningen går igenom de misstänkta männens bakgrund.

Enligt kritiker skildrar artikeln, som vänstertidningen nu har lagt bakom betalvägg, förövarna som offer. Bland annat påstås det att en av gärningsmännen hade hamnat i "dåligt sällskap".

"Ser att många är lika förstummade som jag av detta vidriga hovreportage", skriver Hanif Bali (M) på Twitter.

Han fortsätter:

"Låt mig istället berätta om en av offrena. Han är en skötsam 16-årig kille uppväxt i Solna. Han slet och gick ut med toppbetyg och såg under sommaren fram emot att börja en prestigefylld skola inne i stan. Han är politiskt intresserad och har nyligen börjat träna. Ung som han är har han på kort tid börjat se resultatet av sitt slit. Han är en sån snäll kille som inte skulle göra en fluga förnär, en sån man instinktivt bara tycker om. Det är kanske vad Expressen borde skrivit om."

En annan som reagerar starkt på Expressens artikel är poeten och debattören Mohamed Omar. I en artikel på Det goda samhället kallar han artikeln för ett "snyftreportage" som gör honom "rasande".

"Jag brukar inte uttrycka mig vulgärt, men denna gång gör jag ett undantag. Jag fullkomligt skiter i om dessa våldtäktstorterare har haft 'dåligt sällskap'. De är avskyvärda monster som utsatt oskyldiga människor för skräck, smärta och förnedring. Vad ska man göra med dem? Utvisa dem, är mitt svar. På en gång", skriver Mohamed Omar.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.