Bristfällig hållfasthet, felaktiga dimensioner och en total brist på dokumentation är vanliga brister. Allvarligare är att ingen är utrustad med en transformator som ens kommer nära kravet på isolationsavstånd. Dessutom är sju av laddarna inte märkta med tillverkarens namn eller varumärke.
– Vi är förvånade över att det är så många brister men också allvarlighetsgraden på bristerna. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna. Risken att få en elchock av dessa laddare är överhängande och förenat med livsfara, säger Mikael Carlson vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.
Att inte uppfylla isolationskraven på minst 4,0 mm luftavstånd och 5,0 mm krypavstånd på en produkt där sekundärsidan, i detta fall en USB-utgång, är beröringsbar är något Elsäkerhetsverket ofta ser vid granskning av USB-laddare.
– Vi ser det som oerhört anmärkningsvärt att den bästa av dessa "värstingar" har ett isolationsavstånd på endast 0,7 mm kombinerat med i övrigt usla resultat, säger Mikael Carlson.
Stor risk för brand
Det är också enligt myndigheten tydligt att man vid konstruktion av laddarna inte bemödat sig om att minska risken för brand. Endast en laddare har en Y-kondensator med rätt klassificering, och ingen av de övriga klarade överspänningsprovet på 3000 volt utan överslag. Dessutom är plastmaterialet i 12 av laddarnas höljen inte beständigt mot eld vilket förhöjer risken för brandspridning.
Elsäkerhetsverket projekt fortgår med övriga 46 stycken USB-laddare och en sammanfattande rapport är att vänta i slutet av maj. Totalt granskar myndigheten 60 laddare.