Mord i Klockaretorpet
Obs! Bilden är ett montage.

17-årig "blond svensk flicka" användes som sex-lockbete vid brutalt mord i Norrköping

Publicerad 2 februari 2017 kl 17.31
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Genom att locka med en blond svensk 17-årig flicka lurades en 49-årig man till en avsides plats i Norrköping där han först brutalt misshandlades för att senare köras till en annan plats och brännas upp levande. Nu har en 45-årig syrisk medborgare dömts till livtids fängelse för mordet.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den 22 juni förra året som brandkåren larmas om en bilbrand i Klockaretorpet i Norrköping. I den brinnande bilen hittas kvarlevorna efter en 49-årig man. Den döde mannen, en invandrare från Irak, är tidigare dömd för brott men inte för några grövre förseelser.

Ett intensivt polis­arbete påbörjas för att reda ut vem som ligger bakom mordet. Så småningom står det klart att det inte rör sig om en kriminell uppgörelse, utan att motivet är en påstådd otrohets­affär.

I augusti grips två män, en 45-årig syrier och hans 25-åriga systerson, samt en 17-årig svensk tonårs­flicka. Motivet till dådet ska ha varit att 49-åringen våldtagit alternativt haft en otrohets­affär med den 45-årige mannens hustru medan denne satt i fängelse.

– Otrohet och heder, förklarar den mördade mannens fru för polisen.

Den kvinna som anklagas för att ha varit otrogen nekar emellertid till alla sådana beskyllningar. Hon hävdar att familjen är kristen och att det därför inte handlar om hennes heder.

Lockar med tonårsflicka
För att iscensätta sin gruvliga hämnd behöver 45-åringen locka med sig sitt tilltänkta offer på något sätt. Han ber sin 25-åriga systerson att ordna fram en kvinna som lockbete och 25-åringen frågar i sin tur sin 17-åriga svenska kompis.

Flickan får i uppgift att prata i telefon och skicka sms till den 49-årige irakiske mannen. Kontakterna handlar om att de ska ha sex med varandra. Natten mellan 21 och 22 juni lockar hon med sig 49-åringen till en kolonistuga i Himmelstalund där den 45-årige mannen väntar. Där blir 49-åringen brutalt misshandlad med en kofot eller hammare. Därefter körs han till stadsdelen Klockare­torpet där bilen sticks i brand och han eldas upp levande i den.

Under rättegången visar 45-åringen ingen större ånger. Han hävdar att det inte var meningen att 49-åringen skulle dö, men säger samtidigt att han förtjänade det. I måndags föll domen mot honom; livstids fängelse för mord. 25-åringen döms samtidigt till ett och ett halvt års fängelse för skyddande av brottsling. Han frias emellertid från åtalspunkten medhjälp till mord då det inte anses bevisat att han varit införstådd i att 49-åringen skulle mördas.

Utredningen mot den 17-åriga flickan, som till en början anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord, lades ned och hon slapp därför åtal för sin medverkan i det brutala dådet.

Den 45-årige mannen invandrade till Sverige från Syrien i april 1989. Han har bott i Sverige mer än 25 år men krävde ändå tolk till arabiska/syrianska under rättegången. Han är inte svensk medborgare och har, trots ett mycket stort antal domar mot sig, tillåtits stanna kvar i Sverige.

2008 dömdes han för våld mot tjänsteman sedan han misshandlat en polis. Han är även dömd för flera fall av misshandel och narkotikabrott, grovt vapenbrott och vapenbrott, olaga frihetsberövande och skadegörelse. Totalt har han samlat på sig mer än femton avsnitt i belastning­registret de senaste tio åren.


Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0