Blodbadet i Vetlanda

22-åringen vädjade om att få åka hem till Afghanistan – fick nej

Publicerad 7 mars 2021 kl 09.19

Inrikes. En vän till Tamim Sultani, som häktats för dådet i Vetlanda, uppger för Dagens Nyheter att den 22-årige afghanen var upprörd över att han inte fick hjälp med att återvandra till sitt hemland.

Gilla artikeln på Facebook

Efter dådet i Vetlanda i onsdags, då sju personer skadades, har flera medier fört fram teorin att Tamim Sultani agerade "i frustration" eftersom han levde i ovisshet om huruvida han skulle få stanna i Sverige.

Men nya uppgifter gör nu gällande att 22-åringen snarare var frustrerad över att han inte fick hjälp med att åka hem.

En av den häktades vänner säger till DN att Sultani ville återvandra till Afghanistan, där han har sina syskon. På ett möte med socialtjänsten i Vetlanda på tisdagen ska han förgäves ha vädjat om hjälp med att återvända till hemlandet.

– Jag bjöd honom på mat på tisdagskvällen och då sa han att att han hade fått ett direkt nej till hjälp med hemresa. Han var upprörd över det, säger vännen till DN.

Som Fria Tider tidigare har rapporterat fick Tamim Sultani för första gången asyl i Sverige i början av 2016. År 2018 beviljades han ett nytt uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen. I september förra året ansökte han om en förlängning av sitt uppehållstillstånd. Trots detta ska han alltså, enligt uppgifterna till DN, ha beslutat sig för att han istället ville återvandra.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

RFSL-mannen döms för gayvåldtäkter mot fyra invandrare

Fyra års fängelse för S-politikern Pablo Leiva. Får lägre straff som kompensation för att han fått sparken från RFSL.0 

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0