HMF på Facebook
Inlägget, ur polisens förundersökning.

64-åring döms för satirbild om islam på Facebook

Publicerad 4 juli 2018 kl 16.32

Lag & Rätt. En 64-årig man i skånska Hörby anmäldes av Näthatsgranskaren efter att ha postat en satirbild om islam på Facebook. Nu döms mannen till böter för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Dela artikeln

Satirbilden har ritats av tecknaren Jan-Erik Ander och visar två män med skägg och turban. Den ene mannen håller barnvagn med ett litet barn i och den andre frågar: "Barnbarn?"

– Nej, det här är min nya fru! svarar mannen med barnvagnen.

Den 64-årige mannen postade den 21 februari 2017 bilden i en sluten Facebook-grupp där användarna diskuterade barngiften inom islam. I en kommentar till bilden skrev mannen att muslimer var "en pedofilsekt dom måste stoppas och inte få tillgång till Europa".

Inlägget polisanmäldes i oktober av skattefinansierade Näthatsgranskaren. Polisen utredde enligt förundersökningen 64-åringen efter att ha konsulterat sin "kontaktperson" Robin Enander vid vänsternätverket Juridikfronten.

I förhör på polisstationen i Hörby erkände mannen de faktiska omständigheterna men nekade till brott.

– Det var mest på skoj det var inte så illa menat. Jag brukar hålla mig till humoristiskt och tyckte det var humor. Jag har lagt ut bilden som humoristiskt, sade han bland annat.

Kammaråklagare Mathias Larsson åtalade mannen för både satirbilden och kommentaren till bilden. Enligt åklagaren innebar inlägget att 64-åringen "hotat eller uttryckt missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med syftning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse".

Lunds tingsrätt gör samma bedömning av "inlägget som helhet, med såväl text som bild".

"Tingsrätten anser att inlägget uttrycker en klar missaktning mot personer med muslimsk trosbekännelse. Det ger uttryck för att muslimer generellt skulle vara pedofiler och att pedofili skulle vara en del av religionen islam. Det är också utformat på ett kränkande och osakligt sätt och inbjuder inte till någon vederhäftig religionskritisk diskussion", skriver domstolen.

Brottet är inte ringa, fastslår tingsrätten, som dömer mannen till villkorlig dom med 60 dagsböter á 50 kronor för hets mot folkgrupp.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.