HMF på Facebook
Inlägget, ur polisens förundersökning.

64-åring döms för satirbild om islam på Facebook

Publicerad 4 juli 2018 kl 16.32

Lag & Rätt. En 64-årig man i skånska Hörby anmäldes av Näthatsgranskaren efter att ha postat en satirbild om islam på Facebook. Nu döms mannen till böter för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Gilla artikeln på Facebook

Satirbilden har ritats av tecknaren Jan-Erik Ander och visar två män med skägg och turban. Den ene mannen håller barnvagn med ett litet barn i och den andre frågar: "Barnbarn?"

– Nej, det här är min nya fru! svarar mannen med barnvagnen.

Den 64-årige mannen postade den 21 februari 2017 bilden i en sluten Facebook-grupp där användarna diskuterade barngiften inom islam. I en kommentar till bilden skrev mannen att muslimer var "en pedofilsekt dom måste stoppas och inte få tillgång till Europa".

Inlägget polisanmäldes i oktober av skattefinansierade Näthatsgranskaren. Polisen utredde enligt förundersökningen 64-åringen efter att ha konsulterat sin "kontaktperson" Robin Enander vid vänsternätverket Juridikfronten.

I förhör på polisstationen i Hörby erkände mannen de faktiska omständigheterna men nekade till brott.

– Det var mest på skoj det var inte så illa menat. Jag brukar hålla mig till humoristiskt och tyckte det var humor. Jag har lagt ut bilden som humoristiskt, sade han bland annat.

Kammaråklagare Mathias Larsson åtalade mannen för både satirbilden och kommentaren till bilden. Enligt åklagaren innebar inlägget att 64-åringen "hotat eller uttryckt missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med syftning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse".

Lunds tingsrätt gör samma bedömning av "inlägget som helhet, med såväl text som bild".

"Tingsrätten anser att inlägget uttrycker en klar missaktning mot personer med muslimsk trosbekännelse. Det ger uttryck för att muslimer generellt skulle vara pedofiler och att pedofili skulle vara en del av religionen islam. Det är också utformat på ett kränkande och osakligt sätt och inbjuder inte till någon vederhäftig religionskritisk diskussion", skriver domstolen.

Brottet är inte ringa, fastslår tingsrätten, som dömer mannen till villkorlig dom med 60 dagsböter á 50 kronor för hets mot folkgrupp.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.