Den 8.400 år gamla hunden.

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg

Publicerad 22 september 2020 kl 18.07

Vetenskap. I Ljungaviken i Sölvesborg i Blekinge har arkeologer påträffat en 8.400 år gammal hund, begravd med vad som tros vara gravgåvor. Fyndet gjordes mitt i ett område där 51 stora huskonstruktioner från samma tid just har hittats.

Dela artikeln

– Detta är ett av de äldsta gravfynden av hund i landet, säger osteologen Ola Magnell på Arkeologerna i ett uttalande.

– Hunden är välbevarad och det faktum den ligger begravd mitt i stenåldersbebyggelsen är unikt, fortsätter han.

För 8.400 år sedan översvämmande det stigande havet en stor boplats från jägarstenåldern i Ljungaviken. Gyttjan som avsattes av havet har sedan dess skyddat markytan.

Vid den pågående arkeologiska undersökningen i området har stora lager av sand och gyttja schaktats bort. En markyta från stenåldern kan därför nu ses för första gången på åtta årtusenden. På den frilagda marken ligger stora mängder flinta, eldstäder och resterna av stora huskonstruktioner.

– Vi hoppas kunna lyfta upp hela hunden i preparat, alltså med jord och allt, och fortsätta undersökningarna på Blekinge museums föremålsmagasin, säger projektledaren Carl Persson på Blekinge museum.

– Ett fynd som detta gör att man känner sig ännu närmare människorna som bodde här. En begravd hund visar på något sätt hur lika varandra vi är över årtusendena – samma känslor av förlust och saknad, fortsätter han.

På uppdrag av Sölvesborgs kommun utför Blekinge museum, tillsammans med Sydsvensk Arkeologi och Arkeologerna just nu en av de största arkeologiska utgrävningarna i Blekinge någonsin. Projektet skulle redan varit avslutat, men har på grund av de unika fynden beviljats extra medel av Sölvesborgs kommun och av Riksantikvarieämbetet. Utan detta hade hunden och andra fynd nya aldrig nått dagens ljus.

Ett bostadsområde kommer att byggas på platsen efter att undersökningarna avslutats.


Nyheter från förstasidan

SVT fälls åter för Israelinslag

Tredje gången på en månad för Rapport. "För tankarna till folkmord", enligt anmälarna.0 

Ekonominyheter

Inflationen sjunker ytterligare

Nya siffrorna.. KPI på 4,5 procent i februari.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Angreps av skolkamrater. Fick huvudet dunkat i asfalten – gång på gång.0 Plus

Mer från Vetenskap

Vetenskap

Kärnvapenkrig direkt om vänsterns AI får bestämma. GPT-4 testades som beslutsfattare i USA.0 

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Kultur