Fria Tider avslöjar

Afa och Aschbergs privata brottsregister "Piscatus" hackat

Publicerad 14 september 2014 kl 18.07

Inrikes. Bolaget Piscatus, som grundades av Expo och Afa under 2010, har blivit hackat, kan Fria Tider avslöja idag. Nu kan känsliga personuppgifter om hundratusentals svenskar komma att spridas på nätet.

Dela artikeln

Piscatus startades av Expo-veteranen Robert Aschberg och Researchgruppens frontman Martin Fredriksson samt flera medarbetare vid den vänsterextrema underrättelseorganisationen Expo. Affärsidén är att erbjuda en större och mer integritetskränkande version av Lexbase, som ger svenska journalister möjlighet att gräva i enskildas privatliv.

"Vi har en fullständig domstolsbevakning vilket innebär att vi har utförlig information om samtliga mål som öppnas vid landets alla tingsrätter, förvaltningsrätter, hovrätter, hyresnämnder samt högsta domstolen. Vi tar också dagligen in domar i samtliga brottmål. Vi bevakar landets samtliga åklagarkammare och polismyndigheter, tullverket, ekobrottsmyndigheten, kriminalvården samt justitiekanslern", heter det bland annat i bolagets egen marknadsföring.

På webbforumet Flashback har signaturen "Nyttkonto" publicerat flera filer med innehåll från Piscatus databas – bland annat deras kundregister. I registret finns ett 50-tal vänsterjournalister och andra vänsterprofiler registrerade, bland annat från SVT:s Uppdrag granskning, en "researcher" vid fackförbundet Kommunal och Sanna Klinghoffer, mest känd för att ha infiltrerat Sverigedemokraterna åt Sveriges radios "Kaliber".

Användare bekräftar
När Fria Tider ringer upp Tomas Zirn, journalist på Computer Sweden och en av dem vars namn finns med i registret, bekräftar han att han har haft ett konto hos Piscatus.

– Det var ett gratiskonto som jag fick på prov via jobbet för flera år sedan. På den tiden hade jag inga skäl att tro att det rörde sig om något annat än en seriös tjänst, säger han.

Enligt Tomas Zirn köpte Computer Sweden aldrig något betalkonto på Piscatus, eftersom man redan hade en liknande och bättre tjänst från nyhetsbyrån Siren. Han säger också att han inte hade skaffat något konto överhuvudtaget om han hade känt till det som har stått i tidningarna den senaste tiden om Martin Fredriksson och de andra huvudmännen bakom Piscatus och Researchgruppen.

Hackarkrig i Sverige
Dataintrånget är det senaste i en rad intrång mot politiska partier och journalister, och troligen ett svar på att Researchgruppen säger sig ha kartlagt hundratusentals e-postadresser till användare på webbforumet Flashback. På torsdagen skickade någon dataloggar över hur ett hundratal svenska vänsterjournalister har sökt på Google under flera års tid till Fria Tider. Samma dag gjordes flera dataintrång hos flera av riksdagens partier, och skärmdumpar från mejlkonton och intranät mejlades till flera tidningar.

Även Researchgruppens hemsida research.nu hackades, varpå Martin Fredrikssons databaslösenord "terminat0r" spreds på nätet. Huruvida Fredriksson använde samma lösenord på Piscatus databaser är inte känt.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.