Sverigedemokraterna

Åkesson beredd att ge upp ministerposter

Publicerad 1 februari 2020 kl 13.36

Inrikes. Sverigedemokraterna kan ge upp krav på få ministerposter i en framtida regering. Det förklarar partiledaren Jimmie Åkesson i Ekots Lördagsintervju.

Gilla artikeln på Facebook

Om det vore val i dag är det troligt att Sverigedemokraterna skulle bli landets största parti och dessutom större än både M och KD tillsammans.

Trots det är det inte självklart att partiet kommer kräva ministerposter i en regering.

Partiet vill vara "ödmjukt" i sin relation med Moderaterna och Kristdemokraterna som så smått börjat acceptera ett samarbete med SD.

Det förklarar Jimmie Åkesson i Lördagsintervjun.

Samtidigt är partiledaren medveten om att förhandlingarna kommer kräva en balansgång. SD:s väljare lär nämligen vilja ha platser i regeringen, inte minst med tanke på att partiet numera är så stort. Men han tror också väljarna kommer ha en viss förståelse för partiets kompromissvilja.

– Det är det politiska innehållet som är det viktiga och inte positioner. Det tror jag att väljarna förstår. Vi ska göra vad vi kan för att påverka det politiska innehållet så mycket som möjligt. Då får ju inte prestige och sånt stå i vägen för det. Det tycker jag ska vara den ödmjuka ingången, säger Jimmie Åkesson till Sveriges Radio.

Enligt SD-ledaren syns det redan idag en tydlig skillnad i svensk politik, och det är att partierna utanför det så kallade januariavtalet har gått på offensiven. Tillsammans har de majoritet i riksdagen för en egen ändringsbudget. Detta är det viktiga i nuläget, anser Åkesson, inte om M och KD vill kalla sig ett "konservativt block".


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Löfven i kampanjfilm för globalisternas nya kodord

"Great Reset", "Build Back Better".... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Corona fortsätter öka i Västsverige

Rekordmånga smittade förra veckan.. "Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren."0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur