Sverigedemokraterna

Åkesson beredd att ge upp ministerposter

Publicerad 1 februari 2020 kl 13.36

Inrikes. Sverigedemokraterna kan ge upp krav på få ministerposter i en framtida regering. Det förklarar partiledaren Jimmie Åkesson i Ekots Lördagsintervju.

Gilla artikeln på Facebook

Om det vore val i dag är det troligt att Sverigedemokraterna skulle bli landets största parti och dessutom större än både M och KD tillsammans.

Trots det är det inte självklart att partiet kommer kräva ministerposter i en regering.

Partiet vill vara "ödmjukt" i sin relation med Moderaterna och Kristdemokraterna som så smått börjat acceptera ett samarbete med SD.

Det förklarar Jimmie Åkesson i Lördagsintervjun.

Samtidigt är partiledaren medveten om att förhandlingarna kommer kräva en balansgång. SD:s väljare lär nämligen vilja ha platser i regeringen, inte minst med tanke på att partiet numera är så stort. Men han tror också väljarna kommer ha en viss förståelse för partiets kompromissvilja.

– Det är det politiska innehållet som är det viktiga och inte positioner. Det tror jag att väljarna förstår. Vi ska göra vad vi kan för att påverka det politiska innehållet så mycket som möjligt. Då får ju inte prestige och sånt stå i vägen för det. Det tycker jag ska vara den ödmjuka ingången, säger Jimmie Åkesson till Sveriges Radio.

Enligt SD-ledaren syns det redan idag en tydlig skillnad i svensk politik, och det är att partierna utanför det så kallade januariavtalet har gått på offensiven. Tillsammans har de majoritet i riksdagen för en egen ändringsbudget. Detta är det viktiga i nuläget, anser Åkesson, inte om M och KD vill kalla sig ett "konservativt block".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0