Sverigedemokraterna

Åkesson beredd att ge upp ministerposter

Publicerad 1 februari 2020 kl 13.36

Inrikes. Sverigedemokraterna kan ge upp krav på få ministerposter i en framtida regering. Det förklarar partiledaren Jimmie Åkesson i Ekots Lördagsintervju.

Gilla artikeln på Facebook

Om det vore val i dag är det troligt att Sverigedemokraterna skulle bli landets största parti och dessutom större än både M och KD tillsammans.

Trots det är det inte självklart att partiet kommer kräva ministerposter i en regering.

Partiet vill vara "ödmjukt" i sin relation med Moderaterna och Kristdemokraterna som så smått börjat acceptera ett samarbete med SD.

Det förklarar Jimmie Åkesson i Lördagsintervjun.

Samtidigt är partiledaren medveten om att förhandlingarna kommer kräva en balansgång. SD:s väljare lär nämligen vilja ha platser i regeringen, inte minst med tanke på att partiet numera är så stort. Men han tror också väljarna kommer ha en viss förståelse för partiets kompromissvilja.

– Det är det politiska innehållet som är det viktiga och inte positioner. Det tror jag att väljarna förstår. Vi ska göra vad vi kan för att påverka det politiska innehållet så mycket som möjligt. Då får ju inte prestige och sånt stå i vägen för det. Det tycker jag ska vara den ödmjuka ingången, säger Jimmie Åkesson till Sveriges Radio.

Enligt SD-ledaren syns det redan idag en tydlig skillnad i svensk politik, och det är att partierna utanför det så kallade januariavtalet har gått på offensiven. Tillsammans har de majoritet i riksdagen för en egen ändringsbudget. Detta är det viktiga i nuläget, anser Åkesson, inte om M och KD vill kalla sig ett "konservativt block".


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Chefsåklagare: "Akut" risk att terrorister invandrar till Sverige – för att slippa straff

Vädjar om att de milda svenska terrorlagarna skärps. Riksdagen vill förbjuda deltagande i "rasistiska" organisationer – men inte i terrororganisationer som IS.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur