Sverigedemokraterna

Museum polisanmäls – hängde ut SD:s ledning som nazister

Publicerad 6 februari 2020 kl 18.23

Inrikes. Sverigedemokraterna i Norrköping ska polisanmäla stadsmuseet. Detta på grund av att museet hängt upp en bild på den lokala partistyrelsen i en utställning om nazism.

Gilla artikeln på Facebook

Det är utställningen "Medlöperi och Motstånd" som fått Sverigedemokraterna i Norrköping att polisanmäla stadens museum.

I utställningen, som bär underrubriken "Nazismen i Norrköping då och nu", hängdes nämligen Sverigedemokraternas partistyrelse ut som nazister, hävdar den lokala SD-avdelningen.

– Det är helt oacceptabelt att de hänger ut vår styrelse på ett sätt som kan kopplas till nazismen, säger SD:s gruppledare i Norrköping Darko Mamkovic till P4 Östergötland, som var först att rapportera om händelsen.

Enligt Sveriges Radio har bilden placerats tillsammans med artiklar om dagens nazism.

Museet försvarar sig med att jurister redan kontrollerat utställningen och förklarar att Sverigedemokraterna blev inbjudna att medverka innan den startade. Maria Modig, tillförordnad museichef, välkomnar dock en anmälan för att se om det skett något olagligt.

Enligt SVT Nyheter Öst var det många besökare som uppmärksammade SD om bilden. Varje SD-politiker som syns på bilden tänker också göra en egen anmälan, sägs det.

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap. Att min styrelse finns med i samband med hakkors och grymheter som nazismen kan jag inte tolka som något annat än smutskastning, säger Mamkovic till SVT.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av unga som vill ha skuldsanering

Mer än en fördubbling sedan i fjol.. "Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0