Sverigedemokraterna

Museum polisanmäls – hängde ut SD:s ledning som nazister

Publicerad 6 februari 2020 kl 18.23

Inrikes. Sverigedemokraterna i Norrköping ska polisanmäla stadsmuseet. Detta på grund av att museet hängt upp en bild på den lokala partistyrelsen i en utställning om nazism.

Gilla artikeln på Facebook

Det är utställningen "Medlöperi och Motstånd" som fått Sverigedemokraterna i Norrköping att polisanmäla stadens museum.

I utställningen, som bär underrubriken "Nazismen i Norrköping då och nu", hängdes nämligen Sverigedemokraternas partistyrelse ut som nazister, hävdar den lokala SD-avdelningen.

– Det är helt oacceptabelt att de hänger ut vår styrelse på ett sätt som kan kopplas till nazismen, säger SD:s gruppledare i Norrköping Darko Mamkovic till P4 Östergötland, som var först att rapportera om händelsen.

Enligt Sveriges Radio har bilden placerats tillsammans med artiklar om dagens nazism.

Museet försvarar sig med att jurister redan kontrollerat utställningen och förklarar att Sverigedemokraterna blev inbjudna att medverka innan den startade. Maria Modig, tillförordnad museichef, välkomnar dock en anmälan för att se om det skett något olagligt.

Enligt SVT Nyheter Öst var det många besökare som uppmärksammade SD om bilden. Varje SD-politiker som syns på bilden tänker också göra en egen anmälan, sägs det.

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap. Att min styrelse finns med i samband med hakkors och grymheter som nazismen kan jag inte tolka som något annat än smutskastning, säger Mamkovic till SVT.


Forskarna själva chockade av resultatet. Åldrandet bromsades inte bara – försökspersonernas kroppar blev flera år "yngre".0 Plus

Börjar gallskrika: "Snälla skjut mig inte!" Manlig kollega reagerar blixtsnabbt – och kommer till undsättning.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Svensk kvinna, 26, och man, 30, döda i corona

26-årig kvinna i Stockholm död. Nu hemligstämplar myndigheterna alla uppgifter om unga dödsoffer.0 

Ekonominyheter

Ansöker om rekonstruktion. 1.000 anställda berörs om bolaget går omkull.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0