Sverigedemokraterna

Museum polisanmäls – hängde ut SD:s ledning som nazister

Publicerad 6 februari 2020 kl 18.23

Inrikes. Sverigedemokraterna i Norrköping ska polisanmäla stadsmuseet. Detta på grund av att museet hängt upp en bild på den lokala partistyrelsen i en utställning om nazism.

Gilla artikeln på Facebook

Det är utställningen "Medlöperi och Motstånd" som fått Sverigedemokraterna i Norrköping att polisanmäla stadens museum.

I utställningen, som bär underrubriken "Nazismen i Norrköping då och nu", hängdes nämligen Sverigedemokraternas partistyrelse ut som nazister, hävdar den lokala SD-avdelningen.

– Det är helt oacceptabelt att de hänger ut vår styrelse på ett sätt som kan kopplas till nazismen, säger SD:s gruppledare i Norrköping Darko Mamkovic till P4 Östergötland, som var först att rapportera om händelsen.

Enligt Sveriges Radio har bilden placerats tillsammans med artiklar om dagens nazism.

Museet försvarar sig med att jurister redan kontrollerat utställningen och förklarar att Sverigedemokraterna blev inbjudna att medverka innan den startade. Maria Modig, tillförordnad museichef, välkomnar dock en anmälan för att se om det skett något olagligt.

Enligt SVT Nyheter Öst var det många besökare som uppmärksammade SD om bilden. Varje SD-politiker som syns på bilden tänker också göra en egen anmälan, sägs det.

– Det är det lägsta jag har varit med om, att man försöker koppla 30-talets nazism med Sverigedemokraterna är ren galenskap. Att min styrelse finns med i samband med hakkors och grymheter som nazismen kan jag inte tolka som något annat än smutskastning, säger Mamkovic till SVT.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fyra döda i bilolycka – film sprids på nätet

Polisen: "Vidrigt." Den som filmade olyckplatsen i Göteborg riskerar fängelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Greta klimatskolkade med kriminell rappare

"En oväntad vänskap.". Gangsterrappare stod för underhållningen under Fridays for future på Södermalm.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0