Spänningarna i Europa

"Akut kris" för svenska mjölkbönder

Publicerad 6 augusti 2015 kl 07.08

Inrikes. De ryska motsanktionerna gentemot EU har skapat en allvarlig kris för Sveriges drygt 4.000 mjölkbönder. Situationen är så akut att frågan är om mjölkproduktionen över huvud taget har någon framtid i landet.

Gilla artikeln på Facebook

Ryssland införde förra året importstopp av vissa typer av EU-producerade livsmedel, däribland mejeriprodukter, som ett svar på Sveriges och de övriga EU-ländernas sanktioner.

Handelsstoppet har drabbat mjölkbönderna i Sverige mycket hårt. Kristina Yngwe (C), vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott kallar nu landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till miljö- och jordbruksutskottet för att diskutera situationen.

– Läget är akut. Inom den livsmedelsstrategi som utarbetas är det viktigt att titta på hur den långsiktiga konkurrenskraften för svensk mjölkproduktion kan stärkas, men nu gäller det svensk mjölkproduktions kortsiktiga överlevnad och då måste vi hjälpas åt att vända på alla stenar, säger Kristina Yngwe.

De ryska motsanktionerna har påverkat hela den europeiska mjölkproduktionen och jordbruksministrarna har kallats till ett extrainsatt ministerrådsmöte den 7 september.

– Den kris som pågått under en tid har fördjupats under sommaren och uppgivenheten i mjölkbranschen är mycket stor, säger Kristina Yngwe.

Redan i september förra året kom rapporter om att mjölkpriserna rasade och att framtiden såg riktigt mörk ut för de svenska mjölkbönderna.

– Många börjar bli väldigt uppgivna. Många ger upp snart. Det kommer bli många som lägger av är jag rädd. Vi kommer snart inte ha några mjölkproducenter kvar i det här landet, om inte något dramatiskt sker, sade en mjölkproducent från Skara till Ekot då.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0