Barnvåldtäkten i Uppsala
Uppsala tingsrätt befarar i sin dom för att våldtäktsmännen skulle kunna fara illa om de skickades hem till Afghanistan.

Alla fem afghaner döms för sadistisk barnvåldtäkt men får stanna: "Skulle drabbas hårt av utvisning"

Publicerad 30 december 2016 kl 20.48

Inrikes. Fem afghaner, som påstår sig vara 16-17 år, döms nu för att i över en timme ha turats om att under hänsynslösa former våldta en pojke under 15 år i ett skogsparti i Uppsala. Övergreppet filmades dessutom. Minst en av de unga männen bedöms vara vuxen, men döms ändå till ungdomsvård som under 18.

Gilla artikeln på Facebook

Afghanerna, som lever i Sverige som "ensamkommande flyktingbarn", kom efter att ha umgåtts i en park och druckit alkohol den 24 oktober 2016, enligt domen, på idén att de skulle "knulla" den minderåriga pojken.

Senare på kvällen lockade en av dem till sig pojken medan de andra gömde sig, och de hjälptes sedan åt att släpa in honom i skogen med en huva över ansiktet. De hotade honom med en kniv och turades sedan om att våldta honom analt i över en timme.

Under den utdragna våldtäkten blev pojken misshandlad och bland annat biten i ryggen, enligt åtalet. Delar av övergreppet filmades och användes som bevis under rättegången. Efter gruppvåldtäkten hotade männen att ladda upp materialet på internet om pojken gick till polisen.

Bedöms vara vuxen man
Tingsrätten kommer i sin dom fram till att straffvärdet för gärningarna uppgår till fängelse sex år. Men eftersom de påstår sig vara under 18 kommer våldtäktsmännen undan med ungdomsvård i ett år och tre månader i fyra fall för grov våldtäkt mot barn. Den femte afghanen får ett år och en månads ungdomsvård eftersom han hävdar att han endast är 16 år.

En av männen har i efterhand skrivits upp i ålder av Migrationsverket och betraktas av myndigheten som vuxen. Trots det döms han till ungdomsvård som under 18.

"Ali [...] har själv gjort gällande att han inte är äldre än 17 år och att uppskrivningen skett på grund av att han inte kunnat bevisa sin ålder. Åklagaren har inte gjort gällande annat än att Ali [...] är 17 år och tingsrätten finner inte skäl att frångå den bedömningen", skriver Uppsala tingsrätt i domen.

Slipper utvisning: "Skulle drabbas hårt"
Åklagaren hade yrkat att alla fem skulle utvisas vid fällande dom. Men enligt tingsrätten ska samtliga få stanna i Sverige, bland annat på grund av deras påstådda ålder men också på grund av att Migrationsverket tidigare i december slog fast att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats.

"Tingsrätten finner dock att samtliga tilltalade mot bakgrund av deras ålder samt säkerhetsläget i Afghanistan skulle drabbas mycket hårt av utvisning.Yrkandet om utvisning avslås för samtliga tilltalade", lyder domen.

Fallet, och det faktum att afghanerna slapp utvisning, väcker idag uppståndelse internationellt. Bland annat skriver brittiska Daily Mail om domen.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.