Barnvåldtäkten i Uppsala
Högsta domstolen.

Gruppvåldtäktsliga utvisas till Afghanistan

Publicerad 11 maj 2017 kl 17.51
Av Mattias Albinsson

Lag & Rätt. De fem så kallade ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som dömts för en brutal grupp­våldtäkt i Uppsala i oktober förra året ska utvisas från Sverige har Högsta domstolen beslutat.

Gilla artikeln på Facebook

I december ifjol dömde Uppsala tingsrätt de fem afghanerna till drygt ett års sluten ungdomsvård vardera för våldtäkten som beskrivits som sadistisk. Men domstolen tyckte att våldtäkts­männen kunde få stanna i Sverige.

"Tingsrätten finner dock att samtliga tilltalade mot bakgrund av deras ålder samt säkerhetsläget i Afghanistan skulle drabbas mycket hårt av utvisning. Yrkandet om utvisning avslås för samtliga tilltalade", skrev domstolen i sin dom.

Domen överklagades till Svea hovrätt som i mars i år ändrade domen och beslutade att de fem ensamkommande våldtäkts­männen skulle utvisas tillbaka till sitt hemland. Domstolen anförde bland annat som domskäl att brottet var så pass allvarligt och att männen saknar anknytning till Sverige att de därför ska skickas hem igen. Man anser heller inte att det finns några hinder emot att utvisa dömda brottslingar till Afghanistan.

Afghanerna har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen som beslutat att inte bevilja dem prövnings­tillstånd, skriver UNT. Därmed fastställs hovrättens dom och de afghanska våldtäkts­männen ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff. De är emellertid välkomna tillbaka igen till Sverige om tio år.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

"Bytte kön" på fiskar med hjälp av soja. Japanska forskarnas lyckade experiment.0 

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0