Alla poliser i yttre tjänst får elchockvapen

Publicerad 16 april 2024 kl 12.27

Inrikes. Senast den 31 december 2024 ska alla poliser i yttre tjänst ha tillgång till elchockvapen. Syftet uppges vara ökad trygghet och minskat våld.

Dela artikeln

– Införandet pågår i alla polisregioner men man har kommit olika långt. Vapnet är ett bra komplement till annan utrustning och passar i situationer där våld eller hot om våld är överhängande, säger Daniel Gidemar vid Nationella operativa avdelningen på polisen.

Vapnet skapar obehag men är inte enligt polisen farligt. Det räknas till mindre dödliga våldshjälpmedel såsom pepparsprej och batong. När personer är hotfulla och utåtagerande kan polisen använda elchockvapnet för att lugna situationen och göra ett gripande.

Vapnet testades i flera år innan beslutet togs att införa det i hela myndigheten. Erfarenheterna visade bland annat att poliserna upplevde mindre stress i hotfulla situationer.

Vid en träff slås nervsignaler i muskulaturen ut tillfälligt. Gärningspersonen som träffats hamnar i ett stelt, krampliknande tillstånd. Energiurladdningen är så låg att hjärta, lungor eller en eventuell pacemaker inte påverkas.

Som en jämförelse har elstängsel för djur oftast en effekt på mellan en och fem joule per sekund. Elchockvapnets effekt är mindre än 0,07 joule per sekund.

Det går samtidigt inte att utesluta risken för fallskador, enligt polisen. Den elektriska impulsen pågår i fem sekunder och under den tiden är det svårt att röra sig, vilket kan göra att personen tappat balansen och faller. Deliriumliknande tillstånd och ett allmänt försämrat hälsotillstånd kan öka skaderisken.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Systrar misstänks för gruppvåldtäkt

Arabiska duon begärs häktad.. Fem män också misstänkta för dådet i Rissne.0 

Bibliotekets PK-gallring får JO-kritik

Tillrättavisning för kulturnämnden i Göteborg.. Skänkte bort Lena Anderssons böcker efter kontroversiellt utspel.0 

1.000 kronor för att få sin bil uppeldad i Rosengård

Polisens uppgifter.. Uppskattar att varannan brand är ett försäkringsbedrägeri.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0