Allergiförbundet: Veganmärkning en livsfarlig bluff

Publicerad 5 december 2021 kl 19.59

Inrikes. Astma- och Allergiförbundet anser att så kallad veganmärkning ger en falsk trygghet och kan ge livshotande allergiska reaktioner.

Gilla artikeln på Facebook

Att ett livsmedel är veganmärkt är ingen garanti för att produkten inte innehåller animalier såsom ägg, mjölk, fisk, skaldjur eller kött.

Flera fall har rapporterats där personer fått allvarliga allergiska reaktioner av veganmärkta produkter.

En ny Sifo-undersökning beställd av Astma- och Allergiförbundet visar att 60 procent av föräldrar till barn med matallergi är ovetande om riskerna med detta. 

Dessutom uppger 30 procent att de köper veganmärkta livsmedel just på grund av sina barns allergi – vilket enligt förbundet kan leda till livshotande allergiska reaktioner.

 – Flera medlemmar i Astma- och Allergiförbundet har rapporterat att de har fått allvarliga allergiska reaktioner efter att ha ätit veganmärkta livsmedel. Det är oroande. Vi kan se allt fler olika veganmärkningar på marknaden, men den är inte reglerad. Det kan räcka med mycket små mängder för att få en anafylaktisk chock, säger Sofia Knáz, legitimerad dietist och matpolitiskt sakkunnig på Astma- och Allergiförbundet, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år gick Livsmedelsverket ut och varnade för att det finns en missuppfattning om att veganmärkning garanterar att produkterna är helt fria från animalier. Trots att en veganmärkt livsmedelsprodukt är gjord på ingredienser från växtriket kan den oavsiktligt vara kontaminerad med exempelvis mjölk eller ägg. 

Veganmärkningen har blivit allt vanligare i takt med att efterfrågan på växtbaserade produkter ökar och är frivillig för företag att använda.  


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0