Allt fler olyckor med små privatplan

Publicerad 6 juli 2021 kl 10.21

Inrikes. Olyckorna med små privatplan inom den svenska luftfarten var under 2020 fler än på länge.

Gilla artikeln på Facebook

Transportstyrelsens säkerhetsöversikt för luftfarten 2020 visar att olyckorna med små svenskregistrerade privatplan ökat från 10 stycken under 2019 till 19 under 2020. Det är det högsta antalet sedan 2014.

– Det är svårt att ge en enkel förklaring till varför antalet olyckor ökat. Vi kan dock konstatera att den största ökningen skett inom segmentet ultralätta flygplan, från 2 till 8 st, säger Andreas Tapani, sektionschef vid sjö- och luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen, i ett utskick.

Samtidigt som antalet olyckor med privatflyg har ökat så har inrapporteringen av unika säkerhetsrelaterade händelser minskat med 37 procent under året. Det mesta av den minskningen kan troligtvis tillskrivas coronapandemin, enligt Transportstyrelsen.

– Majoriteten rapporter kommer normalt från hanteringen av charter- och linjetrafiken på våra flygplatser. Och det är just den trafiken som har minskat mest på grund av coronapandemin, konstaterar Andreas Tapani. Däremot har rapporteringen förmodligen inte minskat lika mycket för privatflyget som har varit i stort sett opåverkat av pandemin och rentav ökat inom vissa delar.

Under 2020 omkom 5 personer vid flygning med svenskregistrerade små privatplan. 4 personer skadades allvarligt vid skärmflygning. Det ligger i linje med de närmast föregående åren.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson avfärdar kritikerna som "överklassen"

Efter angreppet mot Ivar Arpi. "Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0