Amerikansk bankmakt kringgås

Publicerad 13 november 2014 kl 20.32

Ekonomi. Frysta bankkonton, stoppade korttransaktioner och överföringar som inte kommer fram eftersom mottagaren finns i ett svartlistat land. Nu varnar Jim Rogers, legendarisk investerare, för att Ryssland och Kina kommer att skapa egna bank- och betalsystem för att kringgå USA:s sanktioner på finansområdet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Jim Rogers, som var med och byggde upp George Soros hedgefond under 1980-talet men som sedan dess gått skilda vägar med den utskällde valutaspekulanten, menar att USA tvingar flera av världens viktiga länder att gå samman för att skapa nya valuta- och handelssystem – utan USA.

– De försöker att ta fram nya system, och de lyckas ta fram nya system, för att kringgå behovet av den amerikanska dollarn och det amerikanska banksystemet, säger Jim Rogers i en intervju med RT.

Enligt Jim Rogers, som kampanjade för Ron Paul i presidentvalet 2012, tvingar den nuvarande amerikanska sanktionspolitiken Iran att närma sig Ryssland, medan Kina och Ryssland också tvingas samarbeta i brist på alternativ.

– Alla dessa länder frågar sig vad de ska göra, och kommer fram till att de inte har något val, säger han.

Jim Rogers ser däremot positivt på att Kina närmar sig en lågkonjuktur, eftersom landet bara för ett halvår sedan befann sig i en situation med skyhöga bostadspriser, inte helt olik den svenska. Kinas bostadsbubbla ser nu ut att ha spruckit, med kraftigt fallande priser som följd.

– Det är alltid bra när sådana saker kyls ned. Det är tråkigt för de som drabbas, men på längre sikt är det bra för alla människor, säger Jim Rogers.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0