Amerikansk bankmakt kringgås

Publicerad 13 november 2014 kl 20.32

Ekonomi. Frysta bankkonton, stoppade korttransaktioner och överföringar som inte kommer fram eftersom mottagaren finns i ett svartlistat land. Nu varnar Jim Rogers, legendarisk investerare, för att Ryssland och Kina kommer att skapa egna bank- och betalsystem för att kringgå USA:s sanktioner på finansområdet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Jim Rogers, som var med och byggde upp George Soros hedgefond under 1980-talet men som sedan dess gått skilda vägar med den utskällde valutaspekulanten, menar att USA tvingar flera av världens viktiga länder att gå samman för att skapa nya valuta- och handelssystem – utan USA.

– De försöker att ta fram nya system, och de lyckas ta fram nya system, för att kringgå behovet av den amerikanska dollarn och det amerikanska banksystemet, säger Jim Rogers i en intervju med RT.

Enligt Jim Rogers, som kampanjade för Ron Paul i presidentvalet 2012, tvingar den nuvarande amerikanska sanktionspolitiken Iran att närma sig Ryssland, medan Kina och Ryssland också tvingas samarbeta i brist på alternativ.

– Alla dessa länder frågar sig vad de ska göra, och kommer fram till att de inte har något val, säger han.

Jim Rogers ser däremot positivt på att Kina närmar sig en lågkonjuktur, eftersom landet bara för ett halvår sedan befann sig i en situation med skyhöga bostadspriser, inte helt olik den svenska. Kinas bostadsbubbla ser nu ut att ha spruckit, med kraftigt fallande priser som följd.

– Det är alltid bra när sådana saker kyls ned. Det är tråkigt för de som drabbas, men på längre sikt är det bra för alla människor, säger Jim Rogers.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska bostäder fortsätter "rusa i pris"

Fyra procent ökning på två månader.. "Tidigare svårsålda objekt går för höga priser nu."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Mer från Ekonomi

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0