Soros och politiken
Origo.hu och Index.hu är Ungerns största webbportaler, där många unga hämtar sina nyheter.

Amerikanska judar vill nå Ungerns unga

Publicerad 12 augusti 2015 kl 11.37

Media. En maktstrid har blossat upp om kontrollen över den ungerska nyhetssajten Origo.hu, rapporterar Budapest Business Journal. Kretsen kring Ungerns premiärminister Viktor Orban, som vill köpa webbplatsen, utmanas nu av ledande aktörer inom det amerikansk-judiska samfundet.

Gilla artikeln på Facebook

Ungern har två stora nätportaler med nyheter, skvaller, väder och annan information som framför allt når väldigt många unga. Den ena, Index.hu, är vänsterliberal och den andra, Origo.hu, anses befinna sig i mitten och är nu till salu.

En person ur premiärminister Viktor Orbáns affärskrets har lagt ett bud på Origo och affären betraktades länge som i princip klar.

Men nu går den internationella vänstern till motattack och lägger ett motbud från det nystartade bolaget Brit Média Befektetési Zrt. Huvudägare i bolaget är B’nai B’rith International, en global judisk etnisk intresseorganisation som bland annat är grundare av ADL, som jobbar med att kartlägga och hänga ut amerikanska invandrings­kritiker.

Men det visar sig nu att B’nai B’rith inte är ensamma bakom bolaget – igår kom det fram att även George Soros är med i bolaget. Soros är en internationell finansman med ungersk-judisk bakgrund som inte sällan opererar i nära samarbete med det amerikanska utrikesdepartementet.

Delägare i bolaget är också András Jonatán Megyeri, kantor vid en av Ungerns synagogor och nybliven aktieägare i den största oppositionella radiostationen Klúb-Rádió. Radiostationen riskerade sin licens för några år sedan, innan EU ingrep och skyddade radion mot regeringens mediamyndighet.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Media

Vetenskap

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Studenter grävde fram krigare från järnåldern . Oväntade fyndet på Gotland.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0