SD:s “Die Juden”-film
Anna Hagwall.

​Anna Hagwall utesluts ur SD

Publicerad 5 december 2016 kl 17.12

Inrikes. Under måndagseftermiddagen fattade Sverige­demokraternas partistyrelse beslut om att utesluta riksdagsledamoten Anna Hagwall ur partiet på grund av att hon gett uttryck för åsikter som i media har beskrivits som antisemitiska.

Gilla artikeln på Facebook

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende. Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet, säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Hagwall i en motion föreslagit att Bonniers och olika etniska minoriteters ägande inom media ska begränsas.

– Anna vill ha en lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet. Det ställer vi inte upp på. Då får man söka sig till något annat parti, säger Åkesson

Anna Hagwall är inte ordinarie i något av riksdagens utskott. Beslutet kommer "inte att påverka Sverigedemokraternas riksdagsarbete" enligt partiet.

Gruppledare Mattias Karlsson kommenterar uteslutningen:

– Anna Hagwall har en bakgrund som entreprenör och småföretagare och det var primärt mot bakgrund av dessa erfarenheter som hon ansågs kunna tillföra riksdagsgruppen nödvändig kompetens. I riksdagen har Anna primärt arbetat med frågor som rör företagande och skattefrågor. Detta arbete har hon utfört på ett klanderfritt sätt. Självklart måste man dock dela partiets ideologi och värdegrund i samtliga centrala frågor, oavsett vilka specifika sakfrågor man till vardags arbetar med. Partistyrelsens bedömning är att Anna Hagwall inte lever upp till detta krav.

Karlsson hoppas att politikern självmant ska lämna sin post som riksdagsledamot och inte stanna kvar som politisk vilde.

– Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tillbaka sin plats. Det är hennes skyldighet gentemot medlemmarna och väljarna.

Partistyrelsens beslut var enhälligt.

Sedan tidigare är Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson politisk vilde efter att ha lämnat partiet i protest mot det tilltagande toppstyret och korruptionen i partitoppen, en utveckling som hon menar har drivits på av Mattias Karlsson.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vill bli president – för att stoppa folkutbytet

Klart: Eric Zemmour ställer upp i franska valet. "Högern och vänstern har ljugit och mörkat befolkningsbytets verklighet."0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0