Markus Allard
Gruppen "Nu städar vi Facebook!", infälld i bild gruppens grundare Markus Allard.

Vänsterextremist vill stoppa sexism på Facebook – spred själv sexism på Facebook

  • Hyllade grisblodsattack mot tonårsbloggerska
  • "Kissie är ett jävla svin, hon kan dra åt helvete!"
  • Vänsterextrem kommunpolitiker stöder politiskt våld
Publicerad 26 april 2015 kl 13.05

Inrikes. Den uteslutna före detta vänsterpartisten Markus Allard startade gruppen "Nu städar vi Facebook!" som bland annat vill stoppa sexismen på det sociala mediet. Men för två år sedan var han en av dem som själv spred sexism på Facebook.
– Det var väl inte världens optimala ordval, säger han till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det är gruppen "Nu städar vi Facebook!" som uppmanar till att anmäla "sexistiska, rasistiska, homofoba, arbetarklassfientliga och andra vidriga sidor" för att på så sätt få bort dem från Facebook. Initiativtagare till sidan är Markus Allard, före detta ordförande för Ung Vänster i Örebro, tidigare riksdagskandidat för Vänsterpartiet i Örebro län samt distrikts­ordförande för Ung Vänster i samma län.

Förra året uteslöts Allard ur Vänsterpartiet, bland annat eftersom han uttryckt stöd för vänsterextrema Revolutionära fronten och efter att Fria Tider uppmärksammat att han gillade Facebooksidan "Kissies dörr" – en sida där ett hotfullt och sexistiskt attentat mot den kända bloggerskan hyllas. Idag är han istället partiledare för det lokala vänsterpopulistiska Örebropartiet som fick 1,1 procent av rösterna i kommunalvalet i höstas.

När Fria Tider ringer upp Markus Allard under söndagen försöker han först tona ned sin roll i Facebook-gruppen, trots att det var han själv som skapade den:

– Haha, jag har typ ingen koll, jag bara startade upp gruppen liksom, säger han och fortsätter:

– Det var ju folk som tyckte att vi ska hålla på och städa grejer på Facebook, sedan kan man tycka vad man vill om det liksom, men då tänkte jag att jag startar upp den här gruppen. De som är drivande där, jag vet inte om de är så pigga på att göra intervjuer eller något sådant.

I mars 2013 avslöjades att du gillade sidan "Kissies dörr" på Facebook. Den spred sexism mot Kissie, det skrevs en del sexistiska kommentarer om henne, det var bilder på hennes dörr där det hade klottrats borgarhora och så vidare. Har du ändrat uppfattning om sexism under de här senaste två åren?
– Ja, jo, det har jag väl gjort. Om jag hade gjort den aktionen personligen så hade jag väl inte gått ut och skrivit borgarhora eller något sådant, det var väl inte världens optimala ordval.

Men är det okej att överhuvudtaget kasta grisblod på någons dörr?
– Eh, ja, vad fan! Jag skiter väl i det där lite. Så det är väl lite... fast jag vet inte om jag gillar den fortfarande på Facebook.

Om jag säger såhär då, kan du förstå att en ung tonårstjej känner sig skrämd och hotad om någon kommer och gör en sådan sak utanför hennes dörr?
– Haha, ja, jo men det är väl klart jag fattar det liksom. Sedan tycker jag att Kissie är ett jävla svin, hon kan dra åt helvete! Men att hålla på att kalla henne borgarhora, det kan man ju ta och diskutera.

Du har tidigare uttryckt stöd för Revolutionära fronten och grupper som uppmanar till politiskt...
– Det där är jävligt intressant, för jag är inte medlem i RF eller något sådant, verkligen inte. Utan det är ju såhär att det var mest från Vänsterpartiets sida man ville ha en förevändning att skicka ut mig. Jag tycker ju såhär att Revolutionära fronten, de gör en del bra grejer och sedan gör de en del dåliga grejer också, jag stöder inte allt som RF har gjort.

Men hur ser du på politiskt våld, är det något som du tar avstånd ifrån idag?
– Nej, absolut inte. Jag tycker att det är ett jävligt konstigt förhållningssätt att snacka om att man ska ta avstånd ifrån politiskt våld. Politiskt våld är man för oavsett vilket politiskt förhållningssätt man har, oavsett man är det medvetet eller omedvetet.

– Jag tycker att det är politiskt våld det man gör med den generation som byggde upp vårt land, att de sitter i kissblöjor och vanvårdas, det är politiskt våld. Men det är politiskt våld man inte pratar om från systemets sida eftersom det här anses vara helt normalt.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Topphemligt ubåtsvapen kontrollerades i östgötska skärgården

Bilder och video. Uppdraget genomfördes mitt under rysk storövning.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.