Markus Allard
LEGITIM POLITISK PRAKTIK? På bilden misshandlar medlemmar i Revolutionära Fronten en liggande man grovt i Stockholm tidigare i år. Frågan om dylika aktioner är en rimlig "politisk praktik" debatteras nu internt inom Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet splittrat om politiskt våld

Publicerad 30 november 2013 kl 13.52

Inrikes.Huruvida det är en god idé att utöva våld mot människor som tycker annorlunda råder det delade meningar om inom Vänsterpartiet, som är djupt splittrat i frågan. Men den diskussionen är det bäst att ta internt, skriver tre vänsterpartister i en artikel på partiets hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan uppmärksammade SVT:s Tvärsnytt att Ung Vänsters ordförande i Örebro, Markus Allard, gillar den vänsterextrema terrorgruppen Revolutionära Fronten på Facebook.

Revolutionära Fronten har gjort sig känd genom en lång rad våldsdåd. I februari i år sprejade medlemmar i fronten tårgas över en medelålders kvinna och hennes sjuåriga barnbarn, efter att ha krossat fönster och huggit med en yxa i dörren till deras bostad. I september misshandlade grupperingen en man grovt i Stockholm. Medlemmar i gruppen misstänks för bland annat förberedelse till mordbrand efter att polisen beslagtagit ”gatustridsvapen, spjutliknande föremål och brandbomber”.

Markus Allard förklarade emellertid att han inte såg några problem med Revolutionära Frontens metoder, som han beskrev som ”självförsvar”.

– Ärligt talat, jag tycker inte det är värre än att gilla polisen på Facebook, sade han till Tvärsnytt.

Allard "suspenderades" från Vänsterpartiet förra veckan. I förrgår stängdes han även av från partiets ungdomsförbund Ung Vänster.

Men avstängningsbesluten har givit upphov till häftiga diskussioner och stor splittring inom Vänsterpartiet. "Suspenderingen" av Allard har, tillsammans med tårtningen av Jimmie Åkesson, väckt debatt om partiets syn på politiskt våld.

”I grunden kan båda de här debatterna kokas ner till vår syn på våld som politisk praktik och antifascistisk strategi, där det uppenbarligen råder oenighet. Det visar på hur skör vår rörelse egentligen är när den minsta lilla händelse kan få hela organisationen att polariseras i två gentemot varandra fientliga läger”, skriver vänsterpartisterna David Gaharia, Clara Strandos Berdén och Saga Åkerman i en artikel på partiets hemsida.

De tre företrädarna för Vänsterpartiet argumenterar i artikeln för att diskussionen om huruvida våld mot oliktänkande är en legitim politisk metod i fortsättningen bör föras internt, istället för i forum som Twitter och Facebook. Detta för att partiet inte ska framstå som splittrat utåt.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0