Åtalet mot Aron Flam

Aron Flam åtalas för upphovsrättsbrott

Publicerad 17 juli 2020 kl 11.30

Lag & Rätt. Idag åtalades komikern Aron Flam för upphovsrättsbrott vid Stockholms tingsrätt sedan han publicerat en bok som kritiserar Socialdemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

Nu åtalas Aron Flam för ett påstått intrång i upphovsrätten. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på fredagen.

Fallet handlar om verket "En svensk tiger", som togs fram i en statlig kampanj under andra världskriget och som Flam använt på omslaget till sin bok "Det här är en svensk tiger".

Men Sverige var ju neutralt under kriget.

"Så vad, exakt, är det som svenskarna uppmanas att hålla tyst om?", skriver komikern på sin hemsida.

Enligt åklagaren har författaren olovligen använt sig av den upphovsrättsskyddade bilden.

"Vid en husrannsakan tidigare i somras togs den tredje upplagan i beslag", förklarar Åklagarmyndigheten.

Två andra personer som varit misstänkta avskrivs från utredningen.

– Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Nu får domstolen göra den slutliga avvägningen mellan de motstående intressena i det här konkreta ärendet, säger kammaråklagare David Ludvigsson.

– Det handlar inte om censur av själva innehållet i boken. Det är bokens omslagsbild som jag menar innebär brott mot upphovsrätten till verket En svensk tiger. Eftersom omslaget hänger ihop med själva boken, och inte kan separeras från den, så har böckerna beslagtagits.

Enigt Åklagarmyndigheten har den första och andra upplagan på totalt knappt 5.000 böcker redan tryckts upp och sålts. Men den tredje upplagan på drygt 2.000 böcker har alltså beslagtagits och åklagaren yrkar på att dessa ska förverkas, förstöras. Om förverkandeyrkandet ogillas får den åtalade tillbaka böckerna.

Kritiker till åtalet har bland annat hävdat att det egentligen handlar om att staten vill tysta Aron Flams kritik mot svensk socialdemokrati och bland annat den foglighet som skedde från Sveriges sida gentemot Tredje riket under 1930- och 40-talet.

Åklagaren vägrar uttala sig till media. "När något nytt finns att meddela i ärendet sker det via pressmeddelande", skriver Åklagarmyndigheten.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0