Asylkryssaren Ocean Gala

Asylkryssare till salu – ägarna kan stämma kommunen på 250 miljoner

Publicerad 23 augusti 2016 kl 11.23

Inrikes. Ägarna till Ocean Gala, som skulle bli ett lyxboende för asylsökare från tredje världen, har fakturerat Migrationsverket 54 miljoner kronor för uteblivna skattefinansierade inkomster. De överväger också att stämma kommunen på 250 miljoner, samtidigt som fartyget nu lagts ut till försäljning, rapporterar Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Migrationsverkets ursprungliga avtal med ägarbolaget Floating Accomodations skulle 1.500 araber, afrikaner och afghaner bo på lyxkryssaren i Djuphamnen i lilla Härnösand – vilket skulle kosta skattebetalarna 800.000 kronor per dygn.

Men enligt myndigheten levde inte bolaget upp till kraven i avtalet, som därför bröts i juli.

Nu har Floating Accomodations skickat ut fakturor på sammanlagt 54 skattemiljoner till Migrationsverket, rapporterar Aftonbladet. Bolaget tänker också stämma Härnösands kommun på 250 miljoner kronor eftersom delägaren Kjell Tandberg hävdar att myndigheten varit i maskopi med kommunen för att stoppa det planerade asylboendet.

Samtidigt är den planerade asylkryssaren nu till salu, rapporterar Cruise Industri News.

Planerna bekräftas av Kjell Tandberg.

– Vi lagt ut Ocean Gala till försäljning, detta eftersom att det framstår som att Migrationsverket kommer att försöka ta sig ur avtalet och att de samarbetar med kommunen och länsstyrelsen och så vidare i detta. Som avtalspartner har vi en skyldighet att försöka begränsa skadan, säger Tandberg till Sundsvalls Tidning.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0