Asylkryssaren Ocean Gala
Ett skepp kommer lastat – med integrations­utmaningar. Lilla Härnösand väntas inom kort få ett tillskott på närmare 2.000 män från tredje världen.

Lyxkryssaren som ska bli världens största asylboende

Publicerad 17 februari 2016 kl 12.31

Inrikes. När Ocean Gala byggdes 1982 var hon världens största kryssningsfartyg. Nu ska Migrationsverket göra om fartyget till världens största – och kanske mest exklusiva – asylboende. Kostnaden för skattebetalarna? 800.000 kronor – per dag.

Gilla artikeln på Facebook

Fartyget ska inte – som många kanske hade kunnat hoppas – ligga för ankar ute till havs medan asylansökningarna prövas. Istället planerar leverantören US Shipbrokers att placera både fartyget och dess 1.500 boende araber, afrikaner och afghaner i Djuphamnen i lilla Härnösand.

Ocean Gala ligger idag förtöjd i Frankrike. Hon är 185 meter lång och har 800 passagerarhytter. Som högst tar fartyget 1840 passagerare.

Kommunen vänder sig nu emot det gigantiska projektet.

– Jag anser att djuphamnen inte är en lämplig placering. Bland annat med tanke på den kommersiella verksamhet som pågår i hamnen. Jag tror inte den här placeringen är bra för de människor på flykt som placeras där och speciellt inte för de barn som skulle hamna på fartyget, säger kommunalrådet Fred Nilsson till Allehanda.se.

Avtalet, som inledningsvis gäller i ett år, berättigar leverantören av fartyget till en ersättning om 453 kronor per person och dygn upp till 1.790 boende. Det innebär en ersättning på över 800.000 skattekronor per dag om alla platser fylls. Det finns i avtalet en option på flera platser, och priset för optionsplatser är 150 kronor per person och dygn.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.