Asylkryssaren Ocean Gala
Ett skepp kommer lastat – med integrations­utmaningar. Lilla Härnösand väntas inom kort få ett tillskott på närmare 2.000 män från tredje världen.

Lyxkryssaren som ska bli världens största asylboende

Publicerad 17 februari 2016 kl 12.31

Inrikes. När Ocean Gala byggdes 1982 var hon världens största kryssningsfartyg. Nu ska Migrationsverket göra om fartyget till världens största – och kanske mest exklusiva – asylboende. Kostnaden för skattebetalarna? 800.000 kronor – per dag.

Gilla artikeln på Facebook

Fartyget ska inte – som många kanske hade kunnat hoppas – ligga för ankar ute till havs medan asylansökningarna prövas. Istället planerar leverantören US Shipbrokers att placera både fartyget och dess 1.500 boende araber, afrikaner och afghaner i Djuphamnen i lilla Härnösand.

Ocean Gala ligger idag förtöjd i Frankrike. Hon är 185 meter lång och har 800 passagerarhytter. Som högst tar fartyget 1840 passagerare.

Kommunen vänder sig nu emot det gigantiska projektet.

– Jag anser att djuphamnen inte är en lämplig placering. Bland annat med tanke på den kommersiella verksamhet som pågår i hamnen. Jag tror inte den här placeringen är bra för de människor på flykt som placeras där och speciellt inte för de barn som skulle hamna på fartyget, säger kommunalrådet Fred Nilsson till Allehanda.se.

Avtalet, som inledningsvis gäller i ett år, berättigar leverantören av fartyget till en ersättning om 453 kronor per person och dygn upp till 1.790 boende. Det innebär en ersättning på över 800.000 skattekronor per dag om alla platser fylls. Det finns i avtalet en option på flera platser, och priset för optionsplatser är 150 kronor per person och dygn.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ahmeds bestialiska skogsvåldtäkt mot 9-åring var mordförsök

"En lycklig slump att barnet inte avled." Hovrätten skärper straffet efter brutal våldtäkt mot skolflicka utanför Norrköping.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.