Asylkryssaren Ocean Gala
Asylskeppet M/S Ocean Gala igår eftermiddag.

Asylbåt med plats för 1800 nya asylsökare utanför Härnösand polisanmäld

Publicerad 15 juni 2016 kl 19.41
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Ett kryssningsfartyg tänkt att användas som asylboende i Norrland bryter mot lagen. Det menar såväl politiker som privatpersoner i kommunen som anmält hamnen till polisen.

Gilla artikeln på Facebook

© Härnösands kommun

Fred Nilsson (S).

I Utansjö norr om Härnösand bor omkring 200 invånare. Men invånarantalet i det lilla samhället kan komma att tiodubblas tack vare kryssningsfartyget M/S Ocean Gala som lagt till i hamnen. Planen är nämligen att fartyget ska bli boende för upp emot 1.800 asylsökare.

Härnösands kommun har sagt nej till det flytande asylboendet och en av Fria Tiders läsare tog igår eftermiddag kort på M/S Ocean Gala när det lade till i hamnen – trots kommunens protester.

Bild: Google Maps

Motståndet leds av kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd Fred Nilsson (S).

– Jag kommer att göra en polisanmälan den stund de lägger till, sade han i en intervju med lokaltidningen st.nu igår.

Hamnen i Utansjö har nu polisanmälts för "brott mot lagen om sjöfartskydd" eftersom den saknar tillstånd att ta emot så stora fartyg som M/S Ocean Gala.

Fartygets ägare US Shipbrokers slöt i februari avtal med Migrationsverket om att hyra ut lyxkryssaren som ett gigantiskt flytande asylboende. Trots Norrlandskommunernas protester har bolaget har gått vidare med planerna på att försöka hitta en hamn för fartyget – inte minst tack vare de enorma summor pengar som står på spel.

Enligt allehanda.se är Migrationsverket berett att betala drygt 810.000 kronor per dygn, eller närmare 300 miljoner kronor per år, för det flytande lyxasylboendet.

Eftersom avtalet ska löpa i fyra år innebär det en kostnad på nästan 1,2 miljarder kronor för Sveriges skattebetalare för det påkostade boendet. Som jämförelse kan nämnas att hela fartyget kostade 100 miljoner dollar att bygga 1982.

Fria Tider har sökt Fred Nilsson men han har inte gått att nå.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.