Asylkryssaren Ocean Gala

Migrationsverket: Det blir inget asylboende på lyxkryssaren

Publicerad 6 juli 2016 kl 14.31

Inrikes. Det kommer inte att bli något boende för invandrade från tredje världen i den passagerarfärja som ligger ankrad i Utansjö hamn i Härnösands kommun, meddelade Migrationsverket tidigare idag. Kraven i avtalet uppfylls inte, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Ägarna Floating Accommodations Sweden AB hoppades kunna hysa 1.800 invandrare från tredje världen på båten och för det fakturera skattebetalarna 800.000 kronor per dag.

Men nu sätter Migrationsverket stopp för planerna. Enligt myndigheten är inte alla kraven i det avtal som fattats i mars mellan Migrationsverket och Ocean Galas ägare uppfyllda. Mest besvärande är att Länsstyrelsen i Västernorrland inte gett passagerarfärjan tillstånd att ligga i den hamn den ligger.

– Avtalet upphör eftersom leverantören inte har alla tillstånd som krävs. Det går inte att driva ett asylboende på ett passagerarfartyg på en plats där det är förbjudet att ta emot och upplåta plats för just passagerarfartyg, säger Magnus Gustavsson på Migrationsverket.

Tidsfristen för att skaffa alla tillstånd för verksamheten gick ut 3 juli. Migrationsverket kommer därför inte göra några ytterligare förberedelser för asylverksamhet på färjan.

Har redan börjat fakturera
Redan måndags skickade företaget den första fakturan till Migrationsverket, trots att inte en enda invandrare satt sin fot på Ocean Gala.

– Vi har kostnader på över tio miljoner svenska kronor i månaden bara av att ligga i hamn, det är inget vi kan göra utan att få betalt, sa en ägarrepresentant till SVT tidigare i veckan.

Fakturan kommer att bestridas av Migrationsverket, enligt Magnus Gustavsson.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.