Terrordåden i Bryssel

Australien: Europas öppna gränser orsakade terrorn

Publicerad 24 mars 2016 kl 19.34
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Efter tisdagens terrordåd i Bryssel har Australiens premiärminister Malcolm Turnbull riktat hård kritik mot Europa för att ha öppnat gränserna för invandrare från tredje världen.

Gilla artikeln på Facebook

Turnbull menar att den europeiska öppna gränser-politiken är naiv och har gjort att islamistiska terrorister fritt kunnat resa in i Europa förklädda till asylsökare som bara vill ha asyl och bidrag.

– Vårt gränsskydd är mycket starkare än Europas, säger han i ett TV-inslag till de australiska TV-tittarna.

– Tyvärr har Europa låtit sitt gränsskydd förfalla.

I ett annat uttalande hänvisar Turnbull till "färska underrättelsekällor" som avslöjar att Islamiska staten utnyttjar asylkaoset för att smuggla in jihadister i Europa.

Till skillnad från Europa har Australien tillämpat en mycket restriktiv invandringspolitik, något som kritiserats av europeiska politiker och journalister på den politiska vänsterkanten.

Så sent som förra månaden återupprepade den australiska gränspolismyndigheten att illegal invandring aldrig kommer tolereras i Australien och att alla som försöker ta sig in illegalt i landet kommer utvisas igen.

– Reglerna gäller för alla. Familjer, barn och ensamkommande barn. Utbildade och erfarna. Det görs inga undantag! säger generalmajor Andrew Bottrell i en video från den australiska regeringen.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.