Medelhavsmiljarderna

Bidragsfloden söderut "inte rimlig" enligt SD

Publicerad 18 mars 2021 kl 10.13

EU. Det är "inte rimligt" att framtida generationer svenskar ska skuldsätta sig för att finansiera livsstilen i länder som Grekland, Spanien, Italien med mera. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till den egna nyhetskanalen Riks.

Gilla artikeln på Facebook

Åkesson påpekar att de 150 miljarder som Sverige nu kommer att skicka söderut utgör mer pengar än det samlade svenska reformutrymmet.

– Man kan göra jämförelsen med den senaste statsbudgeten. Där hade vi ett reformutrymme på 100 miljarder svenska kronor, alltså mindre än det som vi nu skickar till andra länder, säger Åkesson.

Reformutrymme är det överskott i en svensk statsbudget som enligt svensk praxis kan användas för ofinansierade satsningar, det vill säga som inte behöver betalas genom besparingar eller höjd skatt.

Riks ankare Rebecka Fallenkvist konstaterar att M och KD gärna talar om nedskärningar och besparingar i Sverige, samtidigt som de nu kommer att godkänna ett mycket generöst bidragsregn över Sydeuropas länder. Jimmie Åkesson håller med.

– Jag hade hoppats att vi tillsammans med vänstern (som röstade nej, FT:s anm.), Moderaterna och Kristdemokraterna kunde få en majoritet i riksdagen mot det här. Men nu väller M och KD ändå löpa med i det här, och det övergår mitt förstånd. Jag är faktiskt lite besviken.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från EU

Vetenskap