Medelhavsmiljarderna
Ursula von der Leyen.

Största bidragspaketet sedan Marshallplanen

Publicerad 17 juni 2021 kl 09.12

Du betalar. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen åker nu runt i Sydeuropa för att marknadsföra EU:s nya coronafond, som blir en svindyr historia för svenskar och andra skattebetalare i norra Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Ursula von der Leyen beskriver coronafonden som det största återhämtningspaketet sedan Marshallplanen, rapporterar Sveriges Radio.

Hon besökte på onsdagen Portugal, som är det första stoppet på en rundresa till de EU-länder som som ska få ta emot de enorma bidragen från nordligare breddgrader.

Totalt uppgår fonden till 8.000 miljarder svenska kronor. För Sverige landar kostnaden på cirka 150 miljarder kronor. Pengar som nu ska gå till att finansiera livsstilen i Medelhavsområdet, som präglas av låg arbetsmoral och tidiga pensioner.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesman Mats Persson uppger sig dock vilja se till att bidragen inte missbrukas.

– Svenska skattebetalare ska inte vara med och finansiera bidrag till länder som missköter sig, säger han till Sveriges Radio.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0