Medelhavsmiljarderna
Ursula von der Leyen.

Största bidragspaketet sedan Marshallplanen

Publicerad 17 juni 2021 kl 09.12

Du betalar. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen åker nu runt i Sydeuropa för att marknadsföra EU:s nya coronafond, som blir en svindyr historia för svenskar och andra skattebetalare i norra Europa.

Dela artikeln

Ursula von der Leyen beskriver coronafonden som det största återhämtningspaketet sedan Marshallplanen, rapporterar Sveriges Radio.

Hon besökte på onsdagen Portugal, som är det första stoppet på en rundresa till de EU-länder som som ska få ta emot de enorma bidragen från nordligare breddgrader.

Totalt uppgår fonden till 8.000 miljarder svenska kronor. För Sverige landar kostnaden på cirka 150 miljarder kronor. Pengar som nu ska gå till att finansiera livsstilen i Medelhavsområdet, som präglas av låg arbetsmoral och tidiga pensioner.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesman Mats Persson uppger sig dock vilja se till att bidragen inte missbrukas.

– Svenska skattebetalare ska inte vara med och finansiera bidrag till länder som missköter sig, säger han till Sveriges Radio.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Du betalar

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur