Mediestödet
Fria Tiders avslöjande den 2 december polisanmäldes av MPRT två dagar senare.

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande

Publicerad 18 februari 2021 kl 21.45

Kultur. Uppgifterna om vilka nyhetsmedier som får redaktionsstöd avslöjades av Fria Tider flera dagar innan Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) själva offentliggjorde uppgifterna. Nu har MPRT gjort en polisanmälan om dataintrång, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi upptäckte att det fanns en publicering av ett dokument som ännu inte var expedierat, ett beslutsutkast, på en extern sajt, säger Peter Schierbeck, chef för den administrativa enheten på MPRT, till Kulturnyheterna.

SVT, som mörkar att det var Fria Tider som gjorde avslöjandet, skriver att myndigheten först trodde att någon hade läckt uppgifterna men så småningom kom fram till att det måste finnas en hacker i systemet och att MPRT gjorde en polisanmälan om dataintrång den 4 december.

Fria Tiders publisher Widar Nord understryker dock att tidningen själv inte varit inblandad i något dataintrång.

– Vi tar naturligtvis emot material oavsett hur vi misstänker att källan har fått tag i det, precis som alla andra tidningar. Men precis som alla andra tidningar, utom Expressen, så är det lika självklart att vi inte uppmanar folk att begå brott eller betalar folk för att göra det.

Att flera alternativa medier tycks ha fått tillgång till internt material från MPRT välkomnas dock av Widar Nord.

– Det har framkommit häpnadsväckande uppgifter som inte går att förstå på annat sätt än att tjänstemän på MPRT har satt i system att betala ut bidragsmiljoner till vissa tidningar trots att samma tjänstemän besitter information som gör det uppenbart att det handlar om grova bedrägerier. Det handlar om uppenbara tjänstefel som myndighets­ledningen rimligen försöker få stopp på nu, men som aldrig skulle ha kunnat avslöjas utan tillgång till intern information.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0