Aftonbladets systertidning Svenska Dagbladet är en av de tidningar som är mest beroende av bidrag från staten.

Bidragsregn över Sveriges tidningar: 350 miljoner extra när staten delar ut miljard

Publicerad 2 oktober 2020 kl 11.06

Media. Bidragsregnet över Sveriges tidningar tilltar. I år får de dela på omkring en miljard kronor i skattebidrag, enligt data från Myndigheten för press, radio och tv.

Gilla artikeln på Facebook

Den största andelen av bidragen utgörs av så kallat driftsstöd. Under 2020 delas 616 miljoner kronor ut i driftsstöd jämfört med 511 miljoner 2019, enligt de senaste sifforna från myndigheten.

Den näst största ordinarie bidragsposten kallas "stöd för lokal journalistik", ett bidrag som infördes förra året. Då delades drygt 30 miljoner ut i sådant bidrag, i år är summan uppe i över 120 miljoner.

Utöver driftsstödet och stödet för lokal journalistik delar staten även ut distributionsstöd och ett så kallat innovations- och utvecklingsstöd. Hur mycket de bidragen kommer uppgå till i år är ännu inte klart, men förra året delades omkring 50 miljoner kronor ut i bidrag i respektive kategori.

Som om inte det vore nog beslutade regeringen under våren att dela ut ytterligare 150 miljoner kronor i ett tillfälligt krisbidrag på grund av coronapandemin. Hur de bidragspengarna kommer fördelas är ännu inte klart.

Totalt innebär det att Myndigheten för press, radio och tv hittills i år beslutat om närmare 750 miljoner kronor till Sveriges bidragsstödda tidningar. Ytterligare omkring 250 miljoner kronor kommer betalas ut under året, men där är fördelningen mellan tidningarna ännu inte är klar. Sammanlagt blir det en miljard skattekronor till Sveriges tidningar i år, drygt 350 miljoner mer än förra året.

Fria Tider är en oberoende tidning och finansieras av sina prenumeranter, inte av staten. Fria Tider tar alltså inte emot några bidrag.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0