Coronaviruset
Bill Gates.

Bill Gates: Tiotals miljoner kan dö om viruset sprids till Afrika

Publicerad 16 februari 2020 kl 10.51

Utrikes. Om coronaviruset får spridning i Afrika kan det leda till en pandemi med tiotals miljoner döda. Det säger Microsoft-grundaren och filantropen Bill Gates, enligt The Telegraph.

Gilla artikeln på Facebook

Bill Gates utspel kom bara timmar innan det första fallet av coronavirus bekräftats i Kairo i Egypten, skriver The Telegraph.

Det var under ett möte med den amerikanska vetenskapsorganisationen AAAS i Seattle som miljardären, som är känd för sitt arbete för preventivmedel i Afrika, kom med sin ödesmättade förutsägelse.

Gates kallade coronaepidemin för "en enorm utmaning" och varnade särskilt för konsekvenserna om smittan skulle få spridning på den afrikanska kontinenten.

– Vi har hela tiden varit medvetna om att en naturligt eller avsiktligt orsakad pandemi har potential att störa ut sjukvårdssystem och ekonomier och orsaka mer än 10 miljoner dödsfall, förklarade han.

Coronaviruset, som härstammar från Kina, fortsätter att spridas snabbt. På lördagen hade 67.000 smittade bekräftats och drygt 1.500 har dött av viruset.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur