Mt.Gox vd och grundare Mark Karpeles, till vänster i bild, erkänner nu att ca 3 miljarder kronor har gått upp i rök på grund av tekniska problem.

Bitcoinbörsen Mt Gox i konkurs

Publicerad 2 mars 2014 kl 12.50

Ekonomi.På grund av tekniska problem hos den Tokyo-baserade hemsidan Mt Gox, som är den största handelsplatsen för bitcoin, försvann drygt 850.000 enheter av den omstridda nätvalutan spårlöst. I svenska kronor motsvarar det drygt tre miljarder och nu har Mt.Gox ansökt om konkurs.

Gilla artikeln på Facebook

Bolagets vd Mark Karpeles erkände under en presskonferens att samtliga Bitcoins som den digitala handelsplatsen förfogade över hade förkommit eller blivit stulna, varför investerarna nu förlorat sina pengar. Enligt Mt.Gox senaste version av händelseförloppet rör det sig om ett dataintrång.

Mt.Gox sade sig ursprungligen ha upptäckt en bugg som gör att mottagaren kan ta betalt, samtidigt som det såg ut som att inte betalningen gick igenom. Medan man patchar för denna sårbarhet, den så kallade mallability-buggen, lät man sajten ligga nere.

I verkligheten hade samtliga bitcoins redan i detta läge troligen blivit stulna efter dataintrånget, och japanska myndigheter har nu inlett en utredning om både intrånget och Mt.Gox.

Vietnam stoppar samtidigt banker i landet från att hantera den virtuella valutan bitcoin.

”Att äga och använda bitcoin och andra virtuella valutor medför betydande risker”, meddelar Vietnams centralbank i ett uttalande som SvD Näringsliv citerar.

Under söndagen handlades en bitcoin för runt 600 amerikanska dollar på de flesta handelsplatser, enligt Bitcoincharts.com.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Norge och Frankrike ger riktat bidrag till elprisernas offer

Engångscheckar betalas ut.. Ska hjälpa de värst drabbade att klara prischocken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Ekonomi

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0