Svenska institutet

Blockerade 14.000 användare på Twitter – nu är hon själv blockerad

Publicerad 31 juli 2017 kl 12.04

Inrikes. Vänsteraktivisten och nätsäkerhetsexpert Vian Tahir blockerade 14.000 användare på Sveriges officiella Twitter, som på Svenska institutets initiativ varje vecka hanteras av olika svenskar. Nu har hon själv blockerats.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i maj som den statliga myndigheten Svenska institutet, SI, blockerade 14.000 användare från att följa Sveriges officiella Twitterkonto @sweden. Detta med hänvisning till att användarna var så kallade nazister och näthatare.

Blockeringslistan, som av experter anklagades för att vara ett åsiktsregister, hade tagits fram av vänsteraktivisten Vian Tahir, som modererade @sweden-kontot den aktuella veckan.

Men de flesta som blockerades var egentligen vanliga användare som hade hamnat på listan eftersom de hade uttryckt högeråsikter som Vian Tahir inte gillar. Till och med liberaler och journalister, Bill Gates och andra kända personer, fanns med i registret.

Blockeringen väckte mycket hård kritik. Svenska institutets valde då att backa, ta bort blockeringslistan och be om ursäkt. Dessutom förstörde myndigheten listan med de tusentals Twitterkonton som hade blockerats, trots att det var en offentlig handling.

Nu har Vian Tahir, som startade det hela, själv blockerats. Det meddelar Per-Ola, som administrerar Sverigekontot den här veckan.

"För ett tag sedan hanterades @sweden av en dam som blockerade tusentals Twitter-användare. Hon sade att hon var en nätsäkerhetsexpert. Hon hävdade också att de blockerade, som Bill Gates, var nazister och troll. Nu har jag blockerat henne", skriver han från kontot @sweden på måndagsmorgonen.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0