Jo, det är asylsökare som skändar gravar i det här klippet

Av Jan-Olof Andersson den 22 december 2015 kl 20.21

Ett klipp som visar hur arabiska asylsökare uppträder respektlöst på en kristen kyrkogård har väckt stor uppståndelse i Finland och uppmärksammats av de stora finska medierna. Men vänstertidningen Metro tar idag upp ett helt annat, äldre klipp för att tillbakavisa påstådda rykten om liknande händelser.

Den finska videon, som väckt en storm av avsky på sociala medier, har bland annat uppmärksammats av Nyheter Idag. Invandrarna, som bor på ett asylboende i Kangasala, filmar under högljudda hånskratt när en av dem ställer sig framför en grav och reciterar Koranen. Mannen gör bland annat ett hånfullt korstecken och låtsas gråta för de döda, allt ackompanjerat skrattsalvor från kamraterna.

Chefen på asylboendet, Katja Ala-Kapeen, har i efterhand gått ut i media och bett om ursäkt för händelsen å mannens vägnar.

– Det var fel och dumt gjort. Mannen är ledsen för det som hände, han ville inte förolämpa någon, säger hon till lokaltidningen Kangasalan Sanomat.

Samma asylboende väckte uppmärksamhet i oktober, då invandrarna där anordnade en matstrejk och krävde att bli serverade arabisk mat istället för finsk, enligt Yle.

Metro publicerade idag en "viralgranskning" med rubriken "Nej, det är inte flyktingar som sparkar ner gravar i den här videon". I artikeln hänvisar den starkt vänsterorienterade gratistidningen till ett helt annat klipp som enligt falska uppgifter på nätet ska ha filmats av asylsökare i Tyskland. Enligt Metro spelades filmen i själva verket in i Libyen i mars 2012.

"Attacken ska alltså enligt libyska myndigheter och BBC inte ha utförts som en attack mot kristna eller icke-muslimer, snarare tvärtom, och attentatsmännen var heller inte flyktingar", försäkrar skribenten.

Bloggaren Tobias Svensson är en av dem som uttrycker tvivel kring Metros motiv med sin publicering om klippet från Libyen, som knappt verkar ha fått någon spridning alls i Sverige.

"Det är inte alls omöjligt att Metro medvetet valt händelsen i Libyen, just för att klippet från Finland uppmärksammats", skriver han.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen!

Här granskar Fria Tiders vetenskaps­redaktion politiskt korrekta uttalanden och uppgifter som sprids i media och på nätet. Har du tips om ett politiskt korrekt uttalande som vi borde granska? Mejla oss på pk@friatider.se.