Clintons mailskandal
Hillary Clinton.

Clinton lämnade inte över alla mail – fler mail hittade

Publicerad 26 september 2015 kl 16.29

Utrikes. Mailskandalen kring demokraternas presidenthopp Hillary Clinton växer sedan det framkommit att fler mail hittats som den tidigare utrikesministern inte överlämnat till utrikesdepartmentet.

Gilla artikeln på Facebook

Ett tiotal mail som ingick i en mailkonversation mellan Clinton och general David Petraeus, dåvarande kommendör för USA:s central­kommando, har under veckan överlämnats till utrikes­departementet av det amerikanska försvars­departementet.

Mailkonversationen är från januari och februari 2009 då Clinton nyss tillträtt posten som utrikesminister, rapporterar Reuters. Mailen var tidigare okända, trots att Clinton hävdat att hon överlämnat all sin gamla mail­korrespondens till departementet.

Hillary Clinton, som än så länge är demokraternas främsta presidenthopp inför valet nästa år, har varit i blåsväder sedan mars i år då mailskandalen först började rullas upp. Kritiken mot henne handlar om att hon under sin tid som minister använde en privat mailserver på domänen clintonemail.com istället för den som tillhandahölls av regeringen.

Att hon använde sig av en privat server anses dels utgöra en säkerhetsrisk eftersom privata mailadresser betraktas som mindre säkra än de som tillhandahålls av regeringen. Dels förhindrar det insyn för journalister som vill begära ut och granska mail och andra handlingar som omfattas av den amerikanska offentlighets­principen.

Det var delvis så skandalen började nystas upp efter att nyhetsbyrån Associated Press upprepade gånger, ända sedan 2010, begärt att få ta del av Clintons mail. Men några mail fick nyhetsbyrån aldrig ta del av eftersom de inte hanterades på departementets servrar och därför inte kunde lämnas ut.

Mailskandalen kring Clinton har kommit att bli en stor belastning för henne och hennes valkampanj. Under veckan släpptes en opinionundersökning som visade att 58 procent av väljarna tror att Clinton ljuger om sina mail. Samma mätning visar att en av tre demokratiska väljare betraktar Clinton som en lögnare.


Nyheter från förstasidan

Här jämnar Israel AP:s redaktion med marken

Även al Jazeeras byggnad förstördes. "Totalt tre byggnader med redaktionell verksamhet".0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Ny månbas första steg mot resor till mars

Resan till mars tar tre år.. Månbasen Gateway är nu första steget mot människor på mars.0 

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus