Clintons mailskandal
Hillary Clinton

Clinton överlämnar mailserver

Publicerad 12 augusti 2015 kl 08.38

Utrikes. Hillary Clinton, som hoppas på att bli demokraternas presidentkandidat i det amerikanska presidentvalet nästa år, meddelar nu att hon gett efter för påtryckningar och gått med på att överlämna sin privata mailserver till det amerikanska justitiedepartementet, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Den snart 68-åriga presidentaspiranten har hittills vägrat låta departementet granska hennes privata mailserver efter att det framkommit uppgifter om att hon använt sin privata mail för att skicka mail av konfidentiell karaktär under sin tid som USA:s utrikesminister.

Men efter hot om att den federala polismyndigheten FBI skulle kunna komma att göra en razzia och beslagta mailservern, och de uppemot 30.000 mail det handlar om, har alltså Clinton nu gett med sig.

Clintons advokat David Kendall överlämnade under tisdagen tre stycken hårddiskar, som han tidigare haft liggandes på sitt advokatkontor, till FBI.

Den republikanske senatorn Chuck Grassley uppgav under tisdagen att åtminstone två mail som passerat Clintons privata mailkonto innehöll topphemliga uppgifter. Uppgifterna ska han ha fått från USA:s huvudinspektör för landets underrättelsetjänster som igår träffade kongressen.

– Statsrådet Clintons tidigare påståenden om at hon inte innehaft någon sekretessbelagd information var uppenbarligen falsk, kommenterade representanthusets talman John Boehner.

– Hennes missbruk av hemliga uppgifter måste tillfullo utredas, fortsatte han.

Avslöjandena kring Clinton och hennes mailvanor är den ena av två större skandaler som skakar hennes pågående presidentvalskampanj. Den andra handlar om varifrån hon och hennes man Bill Clinton tagit emot pengar som kan tänkas äventyra hennes lojalitet gentemot de amerikanska väljarna.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven: Detta är inget krig mot islam

Försöker undvika islam. Fördömer "religiöst motiverat våld".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0