Freden i Syrien
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) med sin svenske kollega Stefan Löfven.

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Publicerad 5 juli 2020 kl 17.23

Utrikes. Danmark planerar skicka hem de asylinvandrare som kom till Danmark från Syrien under flyktingkrisen. Det skriver den danska regeringen i ett pressmeddelande.
– De ska självklart åka hem, kommenterar utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Gilla artikeln på Facebook

De syrier som berörs av beslutet är i ett första skede flyktingar från Damaskusprovinsen. Den danska Flyktingstyrelsen, som kan liknas vid en migrationsöverdomstol, slog i december förra året fast att situationen i Syriens huvudstad och den omkringliggande provinsen inte längre är så allvarlig att det finns skäl att förlänga tidigare utfärdade uppehållstillstånd för syrier från den provinsen.

I maj och juni månader i år avslog Flyktingstyrelsen fem asylärenden för syrier som kommer från Damaskusprovinsen. Mot bakgrund av det har den socialdemokratiska regeringen i Danmark gett i uppdrag åt landets migrationsverk att gå igenom hundratals redan beviljade uppehållstillstånd och ompröva dem.

– Förra året återvände nästan 100.000 flyktingar tillbaka till Syrien från närområdet. Deras landsmän, som fått skydd här i Europa, ska självklart också resa hem så snart förhållandena i Syrien tillåter, kommenterar utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye.

Genom en screeningprocess har i ett första skede 900 redan avgjorda asylärenden tagits ut för omprövning. Huvuddelen av de ärendena väntas kunna avgöras innan årsskiftet.

Förra året var det fler syrier som utvandrade från Danmark än det var som invandrade till landet. 886 syrier utvandrade medan 563 invandrade. Delvis beror det på en ny dansk repatrieringslag som ska uppmuntra invandrarna att återvända till sina hemländer.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0