Freden i Syrien

Libanon repatrierar syrier

Publicerad 24 december 2018 kl 23.51

Utrikes. På måndagen repatrierade Libanon tusentals syriska tidigare flyktingar som sökt skydd i landet medan deras hembyar ockuperats av IS och andra terrorgrupper. I Sverige väntas de tidigare flyktingarna istället stanna – till en kostnad för skattebetalarna på 74.000 kr per år.

Gilla artikeln på Facebook

Transporten tillbaka till hemlandet skedde genom ett samarbete mellan den libanesiska och syriska regeringen, rapporterar den statliga syriska nyhetsbyrån SANA.

Försvarsmakten i Syrien har återtagit kontrollen över de områden runt Homs och Damaskus som de tidigare flyktingarna lämnat, och som tidigare ockuperats av olika islamistgrupper. På måndagen repatrierades tusentals syrier från Libanon tillbaka till sitt hemland.

Kostar 74.000 kr/år
Att kriget är slut påverkar dock inte den svenska flyktingpolitiken, där tidigare flyktingar har samma rätt till bidrag och lägenhet som befintliga flyktingar.

En tidigare flykting som "väljer" att stanna kvar i Sverige kommer i genomsnitt att kosta de svenska skattebetalarna 74.000 kronor per år under resten av sin livstid, enligt en ESO-rapport från 2018.

Då snittinkomsten i Syrien är 46.000 kronor per år skulle kostnaden för att utvisa samtliga syrier och livstidsförsörja dem i hemlandet närmast halvera kostnaden för de svenska skattebetalarna, jämfört med dagens skattefinansierade satsningar på så kallad "integration" i Sverige.


Gruppvåldtagna 13-åringen

Nyheter från förstasidan

Jonas Sjöstedt avgår

Ställer inte upp för omval som partiledare. Meddelade sitt beslut på ett möte med partikamrater.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om systemet som används för att byta befolkning.0 

Vetenskap

TV4: "Vikingarna hade klimatångest". Modern nytolkning av runorna på Rökstenen.0 

Forskare: Allt viktigare äta rött kött. Varningen: Näringsnivåerna i växter sjunker allt mer.0 

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0