Freden i Syrien
Idlib gränsar till Turkiet och behärskas för närvarande av rebeller med kopplingar till al-Qaida.

Sista al Qaida-nästet invaderas av Assad

Publicerad 12 maj 2019 kl 15.32

Utrikes. Det syriska försvaret gör just nu stora framryckningar i Idlib-provinsen, som är det sista starka fästet för Syriens rebeller.

Gilla artikeln på Facebook

Det är ryskt flygvapen och syriska regeringsstyrkor som krigar mot miliser knutna till terrorgruppen al-Qaida, enligt Sky News.

Från västländer hörs nu kritik mot att invasionen pågår, eftersom många USA-lojala rebellergrupper finns i området.

– Vi är oroade över de 150.000 människor som drivits på flykt, och det är oroande att stridigheterna drabbar tätbefolkade platser, sjukhus och skolor, säger Marc Pectseen de Buytswerve, Belgiens FN-ambassadör.

Rysslands vice utrikesminister Sergei Vershinin säger att striderna i Idlib ”koordineras med våra turkiska samarbetspartners” och att man fokuserar på att besegra terrorister. I september förra året kom Ryssland och Turkiet överens om att Idlib skulle vara en av fyra överenskomna ”deeskaleringszoner” där våld inte skulle användas.

Ryssland har godkänt att Turkiet inrättar ett dussintal ”observationspunkter” omkring Idlib, men både västmakterna och Turkiet har kraftigt motsatt sig en invasion av Idlib, officiellt med hänvisning till att det bor civila i området.

När luftangreppen avslutades på torsdagen ska den civila dödssiffran ha legat på 108 personer efter två veckors intensiva luftangrepp, enligt AP..


Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0